Stockholm'de, 23 Nisan gününün hafta içine gelmesi nedeniyle 19 Nisan Pazar günü yapılan kutlamaya çok büyük katılım oldu.

Her yıl olduğu gibi bu yılda İsveç Türk Gençlik Federasyonu tarafından düzenlenen ve Çocuk Günü ve Türk Festivali adı altında yapılan festivalde çok renkli bir görünüm vardı. Çeşitli halk oyunları grupları, Nazım Onay'ın değişik kültürlerden gelen çocuklardan kurduğu koro ve orkestrası, Kazak Derneği Dans Grubu festivale renk kattılar. Değişik ülkelerden gelen sanatçıların da katılması festivali daha da renklerdi.

Kurulan stantlarda Türk mutfağının çeşitli lezzetleri meraklılarına sunuldu. Yemek stantlarına ilgi oldukça büyüktü.

Vatan Partisi üyeleri kutlamalar sırasında yurttaşlara bildiri dağıtarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramını kutladılar, yurttaşlarla tanışıp sohbet ettiler, Vatan Partisi'ni anlattılar. Pekçok yurttaş partiye üye olmak istediklerini anlattılar.

23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması ile Türk Ulusu'nun hür ve bağımsız yaşama iradesini ortaya koyduğu bu günü Mustafa Kemal Atatürk çocuklara armağan etmişti.Bu gün Türkiye'den binlerce uzakta İsveç'te de Stockholm dışında, Malmö ve Göteborg'da da kutlandı.
.
SÜREYYA GÜRGÜN / STOCKHOLM