Astronomlarca 2012 DA14 olarak adlandırılan, olimpik yüzme havuzu büyüklüğündeki asteroit, Dünya'yı teğet geçti. Amerikalı astronomlar, genişliği 46 metre olan astreotin, dün Dünya'nın yakınından geçip gittiğini açıkladı. Rusya'daki meteor yağmurunun ardından DA14 adı verilen göktaşının Uluslararası Uzay İstasyonu ve uydularla dünyanın arasından saatte bin kilometre hızla geçip gittiği bildiriliyor. Dünyanın 27 bin kilometre uzağından geçen göktaşının güzergahında 100 dolayında uydu bulunuyordu. 

ENDONEZYA'DA YAKINLAŞTI 
Göktaşının geçişi NASA tarafından saniye saniye izlendi. Kasım ayında da büyük bir göktaşının dünyanın yakınından geçmesi bekleniyor. Astronomlar, genişliği asteroitin Dünya'ya en yakın konumuna, TSİ 21.24'te Endonezya üzerindeyken geldiğini belirtiyor. Planetary Society adlı bilimsel kuruluşun üst yöneticisi Bill Nye, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, 27 bin 700 kilometrelik mesafenin Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinde sadece 15 dakikalık bir zaman dilimini temsil ettiğini belirterek, asteroitin 15 dakika kadar daha önce gelmiş olması durumunda çarpışmanın kaçınılmaz olacağına dikkati çekmişti. Asteroit 22 Şubat 2012'de, İspanya'nın güneyinde, Granada kenti yakınında bulunan, La Sagra Gökyüzü Araştırma adlı gözlemevince belirlenmişti. Asteroiti gözlemleyen astronomlardan Jaime Nomen yaklaşık 1 yıl önce asteroitin bulunmasının ardından yaptığı açıklamada, ilk hesaplamaların, Güneş etrafındaki dönüşünü 366,24 günde tamamlayan astroitin yörüngesinin Dünya'nınkine çok yakın olduğunu gösterdiğini söylemişti. 

YAKINDAN İZLENECEK 
Çarpma riski bulunmamasına karşın, asteroitin Dünya'ya bu kadar çok yaklaşması astronomlara, asteroiti daha yakından izleme ve Dünya ve Ay'ın çekim gücünün asteroit üzerindeki etkilerini hesaplama fırsatı verecek. ABD'nin California eyaletinde, Mojave çölündeki NASA'ya ait Goldstone radarı astroiti geçisi sırasında izledi. Radar yüzeyi, özellikleri ve yapısı hakkında bilgiler toplamaya çalışacak. 

1908 YILINDA BENZERİ DÜŞTÜ
2012 da14'e yakın büyüklükteki bir cismin 1908'de Rusya'nın Sibirya bölgesinde bulunan Podkamanennaya Tunguska gölüne düşmesi sonucu, Moskova'nın yüzölçüme denk gelen 2150 kilometre karelik bir alanda 80 milyon ağaç yok olmuştu. Görgü tanıkları, şans eseri olarak yerleşim yerlerinden uzaktaki bir bölgeye düşen nesnenin yarattığı şok dalgasının, merkez üssünden yüzlerce kilometre mesafedeki evlerin camlarının kırılmasına yol açtığını belirtmişlerdi. Asteroit ile aşağı yukarı aynı büyüklükte olan bir başka gök cismide bundan 50 bin yıl kadar önce ABD'deki Arizona çölüne düşmüştü.