Avrupa’da yaşayan Mezopotamya Kültür ve Sanat Hareketi (TEV-ÇAND) bünyesinde çalışan sanatçılar, HDP ile dayanışma amacıyla 5 dilde seçim müziği hazırlıyor. Almanya’nın Neus kentinde Kürt Kültür Akademisi bünyesinde çalışmalarda bulunan Koma Berxwedan ve TEV-ÇAN’a mensup 50 kişilik sanatçı topluluğu 1 Kasım seçimleri için, Kürtçe (Kurmancî ve Kirmanckî), Türkçe, Ermenice, Süryanice ve Arapça dilleriyle seçim müziği hazırlıyor. 

 

‘Müziğimizle HDP’nin yanındayız’

Seçim müziğinin sözlerini Ozan Seyitxan yazdı. Ozan Seyitxan seçim müziği çalışmaları ile ilgili şunları söyledi: “İçinde bulunduğumuz süreçte TEVÇAND’lı sanatçılar olarak halkımıza moral olabilmesi için böylesi bir çalışma içinde yer aldık. Türkiye’de sistem bugün Kürtlerin sesini kısmak için her türlü yönteme başvuruyor. Biz bu baskılara karşı HDP’nin yanında olduğumuzu ancak pratikte yapacağımız çalışmalar ile göstereceğimizi düşündüğümüzden sanatsal açıdan böylesi bir katkı vermek istedik” dedi.

Ozan Seyitxan, 30 yılı aşkın bir süredir Koma Berxwedan’ın önemli bir misyon üstlendiğini belirterek “Biz bu çalışmayı sadece Koma Berxwedan olarak yapabilirdik. Ancak tüm sanatçılarımızı kapsayan bir çalışmanın çok daha etkili olabileceğini düşündük. Bu moral ve motivasyon açısından da oldukça önemlidir” şeklinde konuştu. 

 

Çok kültürlü ve çok dilli müzik

24 yıldan beri Koma Berxwedan ile sahne alan müzisyen Ali İkizer de, seçim müziğinin alt yapısının bittiğini enstrüman olarak, otantik ve batı müziğinde kullanılan enstrümanların kullanıldığını söyledi. Hazırlanan seçim müziğinin, HPD’nin çok kültürlü ve dilliğinin esas alınarak yapıldığını söyleyen İkizer “Bugün Türkiye’de tüm halkları içinde barından tek parti HDP’dir. Bizlerde bu karaktere uygun olarak 5 dilde hazırlanan bir seçim müziği yapmayı uygun bulduk” dedi.

Koma Berxwedan’nın en eski müzisyeni olan İkizer, bugüne kadar yapılan tüm seçimlerde müzik çalışmalarında yer aldıklarını dile getirdi. İkizer, “Biz Türkiye ve Kürdistan’da son 25 yıldır yapılan tüm seçimlerde, Avrupa’daki sanatçılar olarak değişik de olsa her zaman seçim müzik çalışmalarında bulunduk. Ama, ilk defa bu kadar kapsamlı ve çok dilli bir çalışma içerisindeyiz. Bugün olağanüstü bir süreçten geçiyoruz. Türkiye devleti ve başındaki zat, Türkiye’deki halkları birbirine düşürme ve kan gölüne çevirme için bir çaba içerisinde. Bugün bunları görüp de duyarsız kalmak insanım diyenlere yakışmaz. Eğer bugün sokak ortasında Kürtçe konuşulduğu için insanlarımız ölüyorsa buna seyirci kalınamaz” ifadelerini kullandı.  

 

ERDAL ALIÇPINAR/KÖLN
YENİ ÖZGÜR POLİTİKA