BRÜKSEL - ANF

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri haftalardır üzerinde tartışılan 120 bin kişilik mülteci kotasında uzlaşma sağladı.

Dün Brüksel’de toplanan AB İçişleri Bakanları Zirvesi’nde yapılan çetin tartışmalar sonucu, üye ülkelere alınacak 120 bin mülteci konusunda uzlaşma sağlandı. Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovakya ve Romanya’nın karşı çıktığı kota uygulamasının oylamasında Finlandiya çekimser kaldı.

Mülteci kotasına son haftaya kadar karşı çıkan Polonya ise, birliğin çoğunluğunun kabul ettiği kota uygulamasına ‘evet’ oyu verdi.

Kota kapsamına alınan 120 bin mülteci Suriye, Irak ve Eritrelilerden oluşacak. Bu kişiler önümüzdeki 2 yıl içerisinde İtalya, Yunanistan ve Macaristan gibi mültecilerin ilk giriş ülkelerinde başvuru yapanlar arasından seçilecek.

Avrupa ülkeleri İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yanaki en yoğun mülteci sayısıyla karşı karşıya kaldı. Mültecilerin ilk durağı olarak Yunanistan ve İtalya gelirken, bu ülkeler genellikle transit amaçlı kullanılıyor.

AB Komisyonu’nun mültecilerin sadece bazı üye ülkelerde birikmesini önlemek amacıyla daha önce de 40 bin kişilik bir kota sistemi oluşturulmuştu. Bu kotaya ilişkin tartışmalar da aylarca sürmüş ve geçtiğimiz hafta uzlaşma sağlanmıştı.

Kota kapsamında mülteciler üye ülkelere nüfuslarına oranla dağıtılacak. Üye ülkeler, ‘olağanüstü şartların oluşması halinde’ kota uygulamasına katılımını en fazla 12 ay süreyle ve belirlenen mülteci sayısının yüzde 30’unu aşmamak kaydıyla askıya alabilecek.