ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, ABD ve müttefiklerinin Suriye’deki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) hedeflerine yönelik hava saldırısına başladığını duyurdu.

Pentagon Sözcüsü John Kirby başlatılan operasyonda savaş uçakları ve Tomahawk füzelerinin kullanıldığını açıkladı.

Sözcü “Operasyon devam ettiği için daha fazla detay veremeyeceklerini” belirtti.

Reuters, BBC, AP, CNN televizyonu ve Washington Post gazetesine göre operasyona destek veren Arap ülkeleri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Katar ve Bahreyn.

New York Times gazetesine göre, ABD hava saldırısının kuzeydeki Rakka vilayetinde bulunan IŞİD hedefleri üzerinde yoğunlaştığını duyurdu. Gazete, Suriye-Irak sınırındaki bazı hedefleri bombalandı.

ABD saldırılarının Tel Ebyad’daki IŞİD güçlerini de hedef aldığı ve  Tel Abyad’a yönelik 4 bombardıman gerçekleştirdiği de belirtildi.

Fırat Haber Ajansı’na göre Tel Ebyad ve çevresine dört ayrı saldırının gerçekleştirildiğini, ancak saldırıların sonuçları konusunda henüz bir bilgi edinilemediği belirtildi.

Amerikan ordusu, Ağustos’tan bu yana Irak’a 190 hava saldırısı düzenlemişti.

Usher, bu durumun, ABD’yi, bir Arap ülkesini, rızası olmadan bombalayan ülke konumuna soktuğunu söylüyor.

ABD ve İngiltere de dahil müttefikleri, Suriye’deki ölümlerde büyük sorumluluğu olduğu gerekçesiyle, IŞİD’e karşı mücadelede Esad yönetimiyle işbirliği yapmayı reddetmişti.

ABD Başkanı Barack Obama, iki hafta önce Irak ve Suriye’de önemli büyüklükte alanların kontrolünü eline geçiren IŞİD’e karşı planını açıklamıştı.

Obama ayrıca Amerikan Kongresi’nden, Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan gruplara eğitim ve silah yardımı için izin istemiş, kongre bu öneriyi geçen hafta kabul etmişti.