Afganistan’ın yeni devlet başkanı Eşref Gani Ahmedzai, ulusal birlik hükümetinin, iktidarın paylaşılması için değil, sorumlulukların paylaşılması için kurulacağını, hükümetin de her altı ayda halka hesap vereceğini söyledi.

Devlet başkanı olduğu kesinleştikten sonra ilk kez konuşan Ahmedzai, hükümetin her şeyle ilgili halka hesap vereceğini, bir şirket gibi yönetilmeyeceğini belirtti.

Siyasi sorunların siyasi yollarla çözülebileceğini vurgulayan Ahmedzai, ’Siyasi sorunlar silahla çözülmüyor, konuşarak çözülüyor. Afganistan’ın güvenliği her şeyden daha önemli’ dedi.

Seçimdeki rakibi Abdullah Abdullah’ın da katılacağı ulusal birlik hükümetinin her Afgan’a karşı sorumlu olacağını ifade Ahmedzai, birlik hükümetinin hedefinin, ’ülkedeki tüm paralel hükümetlerin ortadan kaldırılması’ olduğunu açıkladı. 

Ahmedzai, “Ulusal birlik hükümeti, iktidarın paylaşılması için değil, sorumlulukların paylaşılması için kurulacak. Hükümet her altı ayda halka hesap verecek” dedi.

Ülkede barışın sağlanması için çalışacağını ifade eden Eşref Gani Ahmedzai, “Halk iradesiyle iktidarın seçilen bir devlet başkanından diğer seçilen devlet başkanına intikal etmesinden dolayı tüm Afgan halkı gurur duymalı” şeklinde konuştu.

Ahmedzai ve Abdullah arasında imzalanan anlaşmaya göre, seçimi kaybeden Abdullah, Ahmedzai’in yönettiği hükümette ’üst yönetici’ olarak görev yapacak ve Bakanlar Konseyi Başkanı olacak.

 

- Taliban ulusal birlik hükümetini reddetti

 

Öte yandan Afganistan’daki Taliban örgütü, devlet başkanlığı için yarışan iki aday Eşref Gani Ahmedzai ve Abdullah Abdullah tarafından kurulacak ulusal birlik hükümetini reddederek, ’böyle bir hükümetin, hükümet değil ancak bir şirket olabileceğini’ iddia etti.

Seçimin ’sahte’ olduğunu öne süren örgüt, ’seçim sürecinin yabancılar tarafından yönetildiğini ve Ahmedzai’nin halk tarafından değil, ABD tarafından seçildiğini’ savundu.

Taliban açıklamasında, ’ABD ve müteahhitleri böyle sahte seçim süreci ile Afganları aldatamaz. Afganlar hiçbir zaman böyle bir seçimi kabul etmiyor. Bu toprak Afganların ve buradaki tüm kararları Afganlar alacak’ ifadeleri yer aldı.

Ülkede 14 Haziran’da yapılan devlet başkanlığı seçimi sonucunda kurulacak hükümeti reddeden Taliban, hükümetin ele geçirilmesi için silahlı mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.   

Mevcut Devlet Başkanı Hamid Karzai görevi, yeni Devlet Başkanı Eşref Gani Ahmedzai’ye gelecek pazartesi günü devredecek. Devir teslim törenine, üst düzey uluslararası yetkililerin de katılması bekleniyor.

Kaynak: AA