AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde konuşan AK Parti Genel Başkan Adayı ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, salondakileri selamladı.


Uzun bir selamla yapan Davutoğlu, "Selam olsun, insana, zamana ve mekana. Öncelikle insana selam olsun. Alemlere rahmet olarak gönderilen sevgililer sevgilisine selam olsun. Selam olsun, eşrefi mahlukat olarak yaratılan insana, alemlere rahmet olarak gönderilen sevgililer sevgilisine selam olsun, onun gül kokusunu bu diyarlara getiren Eyüb-el Ensari’ye selam olsun. Aşkımızın piri Mevlana’ya selam olsun. Selam olsun bundan 92 yıl önce milletin istiklali için Kocatepe’den İzmir’e yürüyen Gazi Mustafa Kemal’e selam olsun. Bütün şühedaya selam olsun. Ve mekana selam olsun. Bize Vatan olarak emanet edilen bu aziz toprağa selam olsun. Yine bir ağustos günü zaman ve mekan bilinci ile bir milleti yeni bir ilhamla buluşturan AK Parti lideri ve seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a selam olsun. Onunla birlikte yürüyüşe çıkan kuruculara selam olsun. Bu tarihi anda bizimle birlikte olmak için dünyanın her bir köşesinden gelen dostlarımıza selam olsun. En büyük selamımız 10 Ağustos’ta şanlı bir zaferle bundan sonra bütün tarihimiz boyunca bu millet cumhurbaşkanını seçecek diyen vatandaşlarımıza selam olsun" ifadelerini kullandı.


DAVUTOĞLU: "BU BİR VEDA DEĞİL VEFA KONGRESİDİR"


"Aslında bu girişle ben şunu anlatmak istedim" diye konuşan Davutoğlu, "AK Parti konjonktürel siyasi şartlarla çıkmış bir parti değildir, dönemsel bir parti değildir. AK Parti milletin ta kendisidir. Sayın cumhurbaşkanımız bir veda kongresinden bahsettiler ama bu bir veda değil vefa kongresidir. Sayın cumhurbaşkanımıza vefa borcumuzu ödüyoruz" dedi.


Bir büyük yeni Türkiye yürüyüşünün arifesinde olduklarını vurgulayan Davutoğlu, "12 yıllık birikimimiz var. İlelebet sürecek olan bu yürüyüşü bizden sonraki nesillere bırakmak için her türlü fedakarlığa hazırız. Sayın cumhurbaşkanımızın bu dönemde bu emaneti hakkıyla yerine getirdiğine şahitlik eder misiniz?" dedi.


"SON 12 YIL İÇİNDE BÜYÜK BİR İNŞA FAALİYETİ YAPTIK"


"Hiçbir güç ya da mahfilin bizim aramıza fitne sokmaya gücü yetmeyecek" diyen Davutoğlu, "Yeni bir Türkiye arifesindeyiz. Son 12 yıl içinde büyük bir inşa faaliyeti yaptık. 1402 yılında 100 yaşında olan devletimiz büyük bir fetret devrine girdi. Fetretten çıkan düzenle İstanbul’un kapıları açıldı. 2002’de benzer bir fetret vardı. O zaman AK Parti yeni bir medeniyet için yürüdü. Yeni Türkiye’nin psikolojik temeli özgüvendir" şeklinde konuştu.


Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Davos’ta Sayın Cumhurbaşkanımızın başdanışmanı olarak yanındaydım. Sayın başbakanımız o konuşmada özgüvenimizin işaretini vermişti. İşte bir milletin ayağa kalktığının işareti budur. Bu öz güven bizde oldukça hiç kimse bu yürüyüşe ’dur’ diyemeyecek. Son 12 yılda kazanılan bu özgüveni yıkmaya çalıştılar. Dediler ki bunlar rüya görüyorlar. Doğru biz bir rüya görüyoruz. Yeni bir Türkiye rüyası görüyoruz."


30 Mart seçimleri için miting meydanına yaşadığı bir anıyı salondakilerle paylaşan Davutoğlu, "Miting alanına çıkarken bir babanın çocuğunu yanına getirdi. Tanışmak istediğini söyledi. Çocuğa, çocuk büyü bize adam lazım dedim. Döndü o aradığınız adam benim dedi. Eğer o kardeşiniz aradığınız adam benim deme cesaretini gösterdiyse bunda milletin adamınım gösterdiği dirayet vardır" dedi.


"MİLLETİN ADAMLARI TÜKENMEYECEK"


"Şimdi milletin adamı Cumhurbaşkanlığı makamında, ama milletin adamları tükenmeyecek" diye konuşan Davutoğlu, "Yeni Türkiye’nin ikinci alanı çözüm sürecidir. Eğer bir toplumda aidiyet bilinci zayıflamışsa, o devletin ayağa kalkması mümkün değildir" ifadesini kullandı.


AK Parti iktidarının en büyük başarısının bütün bir milleti tek bir yürek tek bir güç haline getirmesi olduğunu belirten Davutoğlu, şunları kaydetti: "Çözüm sürecini başarıya ulaştırana kadar bize uyku haramdır. Bunun için gece gündüz çalışacağız. Terörü denediler, siyasal ırkçılığa yöneldiler. Buradan bir kez daha tekrar ediyoruz. Bizim olduğumuz Türkiye’de hiç kimse ötekileştirilemeyecek. Bizim için mezhebi bir tavır söz konusu değildir.

Gayrimüslim vatandaşlarımda eşit şartlar altında olacaktır. Allah şahittir ki bu topraklara gelen kim olursa olsun. Etnik kökenine bakmaksızın ağırlanacaklardır. Bizim tarihimiz Merhamet tarihidir."


Üçüncü inşa alanının ’siyasi’ alan olduğunu anlatan Davutoğlu, "İnsan onurunu korumak bizim asli görevimizdir. Özgürlüğü garanti edilmemiş insanın onur duyması mümkün değil. Onun için hükümet programlarına hep özgürlük güvenlik ilkesi koyduk. Türkiye’de düşünce özgürlüğü AK Parti hükümetinin güvencesi altındadır. Biz özgürlükleri yeni bir ahlakı formasyonla buluşturuyoruz" dedi.


"AK PARTİ’YE BÜYÜK İFTİRALAR ATILDI"


Yaşanan süreci değerlendiren Davutoğlu, "Geçen yıl öyle bir kampanya yürütüldü ki. AK Parti’ye büyük iftiralar atıldı. Kim derse ki ’AK Parti otoriterleşti’ diyenlerin niyeti fitne sokmak. Gezi olayları, 17 ve 27 Aralık kumpaslarının en büyük amacı millete kazandırdığımız özgüveni yıkmaktı. Birçok özgürlükler uygun zamana kadar bekletildi. Sayın Cumhurbaşkanımıza medya tarafından yaptırılan saldırılara cevap olsun diye söylüyorum, Türkiye özgürlüklere son yıllarda kavuşabildi" diye konuştu.


AK Parti’nin 2008 yılında iktidar partisi kapatılma ile karşı karşıya bırakıldığını belirten Davutoğlu, "2010 referandumu ile bunlar tarihe gömüldü. Anadilde konuşma son yıllarda gerçekleşti. Otoriter değdi cumhurbaşkanı kendi döneminde bunları gerçekleştirdi. Başörtüsüne özgürlük ancak son yıllarda gerçekleşti" dedi.


"Şimdiye kadar edindiğimiz mirası daha ileri taşımaya kararlıyız" diye konuşan Davutoğlu, "Sandığı hafife alanlara bir cevap mahiyetinde söylüyorum. Bu millet ne zaman başı sıkışsa sandığı bekledi. Hiç ümitlenmesinler, sandığı namusu gören bu insanlara sahip çıkacağız. AK Parti iktidarının en büyük devrimi milli irade devrimidir" dedi.
Davutoğlu, "Sanki devlet ve hükümet ayrı mevkilermiş gibiydi ama AK Parti iktidarında her mesele kullanıldı. Kıbrıs politikasına Türkiye Cumhuriyet’i karar verdi. IMF ile ilişkilere hükümet karar verdi. Yeni Türkiye’de devlette hükümette milletin emrindedir. Amir olan millettir" diye konuştu.


"YENİ BİR ANAYASAYA  İHTİYACIMIZ VAR"


Davutoğlu, Türk demokrasisinin evrensel standartlarda olabilmesi için yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirterek, "Yeni anayasa yeni Türkiye’nin önünü açacaktır. İnşallah 2015 seçimlerinde anayasa değiştirecek çoğunluğa sahip olacak mıyız? Bu bir teminattır, bu bir ahitleşmedir" dedi.


"Cumhurbaşkanlığı makamı ile Başbakanlık arasında itilaf çıkmasını bekleyenlere cevap veriyorum" diye konuşan Davutoğlu, "Milletten gücünü alanlar arasında itilaf çıkamaz. Birlikte el ele yeni Türkiye’yi icra edeceklerdir. Biz bunun arkasındayız" dedi.


"PARALEL YAPI DENİLEN YAPI FETRET İSTEYEN BİR YAPIDIR"


"AK Parti iktidara geldiğinde, çeteler, mafyalar bir Anadolu beyliği gibiydi" diye konuşan Davutoğlu, "Hükümet toplanamıyordu. AK Parti iktidarı ile birlikte devlet restorasyondan geçti. Ama şimdi yeni türler ortaya çıktı. Paralel yapı denilen yapı fetret isteyen bir yapıdır. İsterler ki kriz çıksın, ekonomi tarumar olsun. Sürekli olarak bir kampanya yürütüldü. Hedef AK Parti’nin birikimiydi. Hiç kimsenin devlet otoritesini parçalamasına bir daha izin vermeyeceğiz" diye konuştu.


Bürokraside aranacak tek niteliğin ehliyet olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Networklar üzerinden bürokrasiyi ele geçirmek şantaj yapmak büyük bir ihanettir. Eğer bunu yapmak istiyorlarsa bizler gibi milletin karşına çıkacak ve oy isteyecekler... Bundan sonra evleri ele geçirmek isteyenler hiçbir şekilde devletimize nüfus edemeyecekler. Biz bu devleti milletin emrinde görüyoruz. Talip olanlar milletten isteyecekler. 5. ve en önemli restorasyonumuz ahlak restorasyonudur. Bizim için siyaset bir erdem ve ahlak meselesidir. Siyaset ahlak ve erdemle anlam kazanır. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın ahlakıdır" ifadelerini kullandı.


"MİLLETİN HAKKINA UZANACAK ELİ, KARDEŞİMİZİN ELİ OLSA KOPARIRIZ"


AK Parti ve CHP’deki kongre süreçlerini değerlendiren Davutoğlu, şunları kaydetti: "AK Parti kongresinde her kademede istişareler yapıldı. O güya otoriter denilen yapı içinde son derece erdemli bir istişareler yapıldı. Biz bu salondan çıkarken daha da bütünleşmiş olacağız. Biz bir vefa hareketiyiz. Biz bir sadakat hareketiyiz. Sadakatimiz davamıza dostluğumuza kardeşliğimizedir. Milletin hakkına uzanacak eli, kardeşimizin eli olsa koparırız. Yolsuzluklara karşı en çetin mücadeleyi AK Parti vermiştir. Biz siyasi operasyonlara hiçbir zaman boyun eğmedik ve eğmeyeceğiz. Ahlakın ve erdemin olmadığı siyaset yozlaşır ve çürür. Altını inşa alanı ise adalet ve yargı alanıdır. Adaletin olmadığı devletin yaşaması mümkün değildir. Onun için bizim partimizin adı Adalet ve Kalkınma Partisidir."

İHA