HDP Grup Başkanvekili Baluken, Çınar'da HDP'ye oy verenlerin savcılığa çağrıldığını ve kendilerinden imza ve parmak izi alındığını açıkladı. Baluken, halka "Savcılığa gitmeyin" çağrısında bulundu.

Amed'in Çınar ilçesine bağlı çok sayıda köyde halk savcılığa çağrıldı. HDP'ye oy vermeleri ile ilgili haklarında soruşturma başlatılan köylülerden, skandal bir uygulama olarak imza ve parmak izi alındı.

HDP Amed Milletvekili Adayı ve Grup Başkanvekili İdris Baluken, konuya ilişkin ANF'ye bilgi verdi.

AKP İSTEDİ, KÖYLÜLERİN İMZA VE PARMAK İZİ ALINDI!

Baluken, AKP'nin Amed'in Çınar ilçesinde, savcılar aracılığıyla seçmenleri baskı altına almaya çalıştığını söyledi. HDP'ye oy veren seçmenin sindirilmeye çalışıldığını belirten Baluken, şu bilgileri verdi:

"Çınar'a bağlı 17 köyde HDP'ye oy vermiş insanların, hukuksuz bir şekilde savcılığa çağrılarak imzaları ve parmak izleri alınıyor. Bugün Çınar'a gönderdiğimiz avukat arkadaşlarımız herhangi soruşturmanın olup olmadığını öğrenmek için Çınar Savcısı ile görüştüler. Bugüne kadar, yaptıkları uygulamada bir soruşturmanın olup olmadığını bilmiyorduk ama bugün, savcının açtığı soruşturma neticesinde geliştiği öğrenildi. Savcının ifadesiyle, AKP'liler kendilerine başvurmuş. Köylülere gönderilen herhangi tebligat, resmi yazı yok. Savcının muhtarlara ilettiği bir resmi yazı da yok. Soruşturma dosyasının içeriğiyle ilgili avukatların bilgi almasına ise savcılık olumsuz yanıt verdi. Sadece sözlü olarak jandarma aracılığıyla 17 köydeki köylülerin tamamı ifadeye çağrılıyor ve savcı bunun HDP'ye tam oy verme ile başlatıldığını söylüyor. Yani bu köylüleri tanık olarak çağırdığını belirtiyor."

SAVCIYA UYARI

Baluken, tanık olarak bir köyün tamamının savcılığa çağrılması, ifadelerinin ve suçlu gibi imza ve parmak izlerinin alınmasını "Orta Çağ zihniyeti, büyük bir hukuksuzluk" şeklinde nitelendirdi.

AKP'nin talimatıyla HDP'ye oy veren herkesin baskı altına alınmak istendiğine vurgu yapan Baluken, şunları ifade etti: "Köylülere, tekrar HDP'ye oy vermeleri halinde, 'parmak izi ve imzalarının ellerinin altında olduğunu' göstermeye çalışıyorlar. Bu, açık bir suçtur ve Çınar Savcısı, 'AKP İlçe Başkanı' gibi çalışmaktadır. Kendisi bu suçu işlemeye devam ederse 1 Kasım'dan sonra AKP'nin suçlarına ortak olmuş tüm bürokralar gibi, kendisinden de yargı önünde hesap sorulacağını bilmelidir."

HALKA ÇAĞRI: SAVCILIĞA GİTMEYİN

Halka çağrıda bulunan Baluken, "Savcılığa gitmek zorunda değilsiniz. Yapılan işlem hukuki değil, siyasi birtakım saiklerle gerçekleştiriliyor. Ortada resmi tebligat olmadığı ve bir köyün tamamının ifadeye çağrılması gibi garabet söz konusu olduğu için, savcılığa gidilmemelidir. Halkımız, parmak izi ve imza gibi tanıklık müessesesi ile ilgisi olmayan durumlar üzerinden baskı altında hissetmemelidir. Halkımız imza, parmak izi, ifade gibi dayatmalara boyun eğmemelidir" diye konuştu.

Baluken, benzer uygulamaların HDP'nin yüksek oy aldığı diğer illere de yayılarak oylarının önünün kesilmek istendiğini vurguladı. Baluken, bunun siyasi saiklerle yapıldığının kanıtı olarak, pek çok sandıkta AKP'ye tam oy çıkmasına rağmen, bunlarla ilgili bir işlem yapılmamasını gösterdi.

'YSK BAŞKANI DA HUKUKSUZ BULDU'

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı ile görüşme yaptıklarını bildiren Baluken, şunları aktardı: "YSK Başkanı, söz konusu uygulamanın hukuksuz olduğunu söyledi. İmza alma yetkisinin sadece kendilerine, YSK'ye ait olduğunu söyledi. Önümüzdeki günlerde YSK'nin toplantılarında bu konunun da gündeme geleceğini söyledi. YSK, seçimlerle ilgili en üst karar merci. Onun ve başkanının bile 'hukuksuz' olarak tanımladığı bir şeyi, AKP'nin talimatlı savcıları halkı sindirmek için yürütüyorlar."

'HİLENİN İŞE YARAMADIĞI 1 KASIM'DA GÖRÜLECEK'

HDP Amed Milletvekili Adayı ve Grup Başkanvekili İdris Baluken, son olarak şunları söyledi: "Diyarbakır başta olmak üzere Kürt illerinde büyük bir hezimet yaşayacağını gören AKP, seçim hileleri, şaibeleri ve seçmen iradesi üzerinden devletin bütün olanaklarıyla baskı kurma yöntemini deniyor. Hiçbirinin işe yaramayacağını 1 Kasım akşamı göstereceğiz." ANF HABER MERKEZİ - ALİ BARIŞ KURT