Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Kuzey Irak Kürt Devlet Başkanı Mesut Barzani ile yaptığı görüşmeden sonra basına konuşarak, bölgede ortak düşmana karşı savaşan müttefiklerine daha fazla silah gönderebileceklerini söyledi.

Bölgede ortak bir düşman bulunduğunu ve buna karşı sıkı bir işbirliği ile ortaklaşa mücadele etmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Von der Leyen, peşmerge ordusunun dileklerini Berlin'e ileteceğini ve hükümetteki bakan arkadaşlarıyla konuyu görüşeceğini belirtti.

Almanya, şimdiye kadar peşmergelere 1800 ton silah ve mühimmat gönderdi. Bunlar arasında 20 bin tüfek ve 1000 adet tanksavar füzesi bulunuyor. Önümüzdeki günlerde bölgeye nükleer, biyolojik ve kimyasal silahlara karşı korunmak için özel askeri elbiselerden 3 bin adet gönderileceği, 2 bin adet korunma maskesi ve telsiz cihazlarıyla ilk yardım malzemeleri gönderileceği bildirildi. Ancak peşmergeler bunlara ilaveten daha fazla silah gönderilmesini istedi. Barzani bu konuda bir açıklama yapmadı.

Kuzey Irak'ta Kürtler için Almanya'dan gönderilen 'Milan' isimli tanksavar roketlerin çok önemli olduğu, bu silahlarla IŞİD tarafından gönderilen intihar araçlarını durdurabildikleri kaydedildi. Fakat G36 ve G3 model makinalı tüfeklerin de peşmergeler arasında çok tutulduğu, şu anda 150 bin peşmergenin kaleşnikof marka makinalı tüfek kullandığı bildirildi.

Alman Savunma Bakanı Von der Leyen, Erbil'de 95 Alman askeri uzmanın, 7 ülkeden gelen diğer meslektaşlarıyla eğitim verdiği bir kampı da ziyaret etti. Şimdiye kadar 4 bin 700 Kürt askerine eğitim verilmiş.

dunyabulteni.net