ALTIN, ABD'de faizlere yönelik beklentileri şekillendirebilecek istihdam verisi öncesi, küresel hisse senetleri ve petrol fiyatlarındaki toparlanmanın etkisi ile düşüşünü ikinci güne taşıdı ve dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonundaki (ETF) altın varlıkları azaldı.


DÜŞÜŞ DEVAM ETTİ


Spot altın yüzde 0.5 düşüşle ons başına 1,204.97 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 12:47'de 1,207.20 dolara geldi. Metal 6 Ocak'ta, ham petrol fiyatlarının varil başına 50 doların altına inmesinin tüm dünyada hisse senetlerinde sert düşüşlere neden olmasının etkisi ile 1,223.19 dolara kadar çıkarak 16 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü.


PETROL VE HİSSE SENEDİ ETKİLEDİ


Çin'in borsaya kote en büyük aracı kurumunun bir birimi olan CITIC Futures Co.'nun stratejisti Wang Tao, "Hisse senedi ve petrol piyasalarının biraz sakinleştiğini görüyoruz, bu yüzden altın tekrar geri plana çekildi," dedi ve "Fed'in faizleri bu yıl artıracağı yolundaki beklentimiz sürüyor, bu da doları yukarı iterken, altın üzerinde baskı oluşturuyor" şeklinde görüş bildirdi.


Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, 6 Ocak'ta ons başına 1,223.30 dolar ile 16 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından, yüzde 0.3 kayıpla 1,207.30 dolara geldi. Dünyanın en büyük ETF'si SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları dün de düşerek kayıplarını ikinci güne taşıdı ve 704.83 tonla Eylül 2008'den bu yana en düşük seviyesini gördü.