ABD’li teknoloji devi Apple, bugün satışa sunacağı yeni akıllı cep telefonu iPhone 6’dan önce yeni işletim sistemi iOS8’i piyasaya sürdü. Yeni işletim sisteminin en önemli özelliği yeni bir güvenlik protokolü.
 
Apple, iOS 8 ile birlikte iPhone ve iPad’ler için gizlilik koruması başlattı. Buna göre, iOS 8 ile birlikte Apple, hiçbir iPhone ya da iPad’in şifresini kıramayacak.
 
Baypas edemeyecek
 
Bu şu anlama geliyor: Kullanıcıların fotoğrafları, e-mailleri, adres defteri ya da son aramalarına Apple’ın erişimi mümkün olmayacak. Örneğin iOS 7 döneminde bir devlet kurumu elinde mahkeme kararı ve bir şüphelinin iPhone’u ile Apple’ın kapısını çalarsa Apple şifreyi aşarak bilgilere erişebiliyordu.


Apple’ın açıklamasına göre yeni sistemde bu mümkün değil. Apple’ın internet sitesinde yapılan açıklamada, “Rakiplerimizden farklı olarak Apple şifrenizi baypas edip bilgilerinize ulaşamaz. Devlet iOS8 yüklü telefonu mahkeme kararıyla bilgilere erişmek için getirirse bunu teknik olarak yapamayız” dedi. Yeni uygulamanın dünyada casusluk ve hacker saldırısı tartışmalarının çok yapıldığı bir dönemde çıkarılması dikkat çekti.   
 
 
Sesli SMS dönemi...
 
Bugün piyasaya çıkacak iPhone 6, iOS8 yüklü halde satılacak. Ancak iPhone 4S, 5, 5C ve 5S kullanıcıları yeni işletim sistemini bedava yükleyebiliyor. Yeni işletim sistemi 1 GB alan kullansa da indirmek için 4.6 GB boş alan gerekiyor. iOS 8 birçok başka yenilik sunuyor.


Bunlar arasında ilk dikkat çeken sağlık uygulaması Health App. Bu uygulamaya acil durumlar için bilgiler eklenebiliyor, fitness ve sağlık verileri analiz edilebiliyor. iOS 8 klavyeyi değiştirme imkânı sunuyor. Bu da SwiftKey gibi uygulamalara kapı açıyor. iOS 8’de mesajları sesli olarak kaydedip göndermek mümkün. Karşı taraf kaydetmezse sesli mesaj kendiliğinden silinebiliyor. Yeni işletim sisteminde giriş butonuna iki kez dokunulduğunda, hızlı arama yapmak istenen numaralar çıkıyor. Arşivde yer ve tarihe göre fotoğraf aranabiliyor.