Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında çözüm süreci, tezkere ve gündemdeki ilişkin açıklamalarda bulundu.  Arınç, “Çözüm Süreci Kurulu ile kurumlar arası izleme ve koordinasyon komisyonları oluşturulacak” dedi.

Arınç açıklamasında şunlara değindi;

‘Çözüm süreci kurulu’

“Çözüm süreciyle ve TBMM’den çıkan bir kanun var terörün sona erdirilmesine dair bir kanun. Bu 6 maddelik bir kanundur. Bununla ilgili bir bakanlar kurulu kararının çıkarılması çalışması yapılmıştı. Bu çalışmalara ilişkin, bir bakanlar kurulu kararıdır, Cumhurbaşkanımızın imzasıyla yayınlanacaktır.

“Bu çalışmalara ilişkin esaslarda, çalışma alanlarını, yapılanmayı başlıklar altında belirliyoruz. Çalışma alanları, zikrettiğim 6555 sayılı kanunun ikinci maddesinde belirlenmiştir. Sosyal programlar, ekonomik tedbirler, toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları, sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog, eve dönüşler ve bununla birlikte sosyal hayata uyum çalışmaları başlığı altında kapsayıcı bir yapılanma ortaya konmuştur. Yapılanmada iki ayaklı, çözüm süreci kurulu ve koordinasyon kurulları.

“Kurulun üyeleri bizzat başbakan veya görevlendireceği başbakan yardımcıları. Adalet, İçişleri, Milli Savunma Bakanları ve MİT Müsteşarı. Her çalışma alanıyla ilgili sorumlu kurum ve kurullar belirlenmektedir.

“Bununla yapmak istediğimiz şey, Meclis ’teki görüşmeler sırasında da açıkça ortaya konmuştu. Türkiye’nin müzmin bir sorunu olan terörü tamamen sona erdirmek. Zannediyorum 280 oyla meclis’ten geçti. Çözüm süreci dediğimiz konuda da bundan sonraki aşamaların kanun çerçevesinde yürütülmesi ve komisyon ve kurullarının çalışmalarını bu kanun çerçevesinde yürütmesinin esasları belirlenmiş oldu.

“Bugünlerde tartışması yapılan çözüm süreci bitti, şantaja yönelik konuşmalar bizim açımızdan geçersizdir. Hükümetimiz bu konuda ciddidir. Çözüm sürecinin başarıya ulaşması noktasında varlığını ortaya koymuştur. Asayişi bozan kısmen terör ve asayişsizlik konusunda acımasız davranışımız söz konusu olacaktır. Bunları çerçevelediğimiz zaman, kabul edilen ve satın alınan bu sürecin yürümesi ve kısa sürede sonuçlanması arzu edilmektedir.

‘İki tezkereyi birleştireceğiz’

“TBMM’de Perşembe günü bir yıl önce süreleri verilen ve ekim ayı içinde süresi bitecek olan iki tezkerenin yenilenmesi söz konusuydu. Biz bu tezkereleri rutin bir şekilde yenilenmesi veya iki tezkereyi birleştirmek suretiyle, bütün tedbirleri bir arada karşılamaya çalışan bir metin üzerinde çalıştık. Perşembe görüşülecek bir tezkerenin, yarın gündeme getirilmesi mümkün olduğu için beklenilmiştir. Kapsamlı çalışmalar yaptık. Son dönemde yaşanan gelişmeler anlatıldı. Türkiye’nin yaptıkları, yapmak istedikleri tek tek sayıldı. Tezkerenin görüşmelerinde ve kamuoyuna intikal ettiğinde neleri kapsayacağını da hep beraber göreceğiz.

“Kapsamlı bir tezkere olacak, öyle bir tezkere çıkaralım ki yarın yine ihtiyaç olmasın. Güzel bir metin ortaya çıktı sanıyorum ki TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin tamamını ve Türkiye’de tüm yurttaşlarımızın, ne kadar makul ve haklı olduğunu görmelerine vesile olacaktır.”