Başbakan Yardımcısı Arınç, “HDP’nin yüzde 11-12 alması ihtimaldir. Bu da AK Partili milletvekili sayısını düşürür” dedi. Arınç, Melih Gökçek’le ilgili olarak da ”O hesabını verecek” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Yeni Anayasa Çalışmaları Işığında Demokratik Açılım Süreci ve Başkanlık Sistemi” başlığıyla düzenlenen 124. Bab-ı Ali Toplantıları’na katıldı.

Hürriyet’ten Sefa Özkaya’nın haberine göre, Arınç, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’le ilgili olarak ”O gün bir şeyler söylemem gerektiğini kalbim bana söyledi. O da kurşun mermi gibi çıktı bir kere. O hesabını verecek artık. O adam cumhurbaşkanına yaranmaya çalışıyor” dedi.

Başkanlık sistemi tartışmalarına da değinen Arınç, ”Anayasa’ya göre seçilen, anayasada var olan yetkileri de bir başkan gibi kullanmaya çalışan, ‘Ben farklı bir cumhurbaşkanı olacağım’ diyen birisi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda oturuyor” dedi.

Arınç ayrıca, 7 Haziran genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yüzde 11-12 oranında oy almasının ihtimal olduğunu söyledi.

Arınç’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Melih Gökçe

“Bu adamcağız bana çekil git diyor. Partinin Ankara Belediye Başkanı’na tahammül edemem. Özel hayatımı, eşimi, kızımı, damadımı çerez edemem. İftirayı, yalanı hoş karşılayamam.

“Ben  bu topluluğa sevgi ve hoşgörü besledim. Ama bu olaylar ortaya çıkınca ölçülü oldum. Bu adam da onların gayretiyle belediye başkanı seçildi. Onlara da zamanında vermediği kalmadı.

“Gülen Grubu’ndan Gülerce ve Harun Tokak bir gün bana geldiler. Gökçek’i sürekli ağzıma almamamı istediler. Onu savundular, ben de ağzımı kapattım. Hep Demirel’den şikayet etmedik mi? Bu adam da 25 yıldır Ankara Belediye Başkanı.

“Parti disiplini var. Söz ağızdan bir kez çıkınca onun esirisinizdir. O gün bir şeyler söylemem gerektiğini kalbim bana söyledi. O da kurşun, mermi gibi çıktı bir kere.

“O hesabını verecek artık. Ben paralelci değilim. O adam cumhurbaşkanına yaranmaya çalışıyor.

HDP

”Cumhurbaşkanı 400 milletvekili istiyor. Ağanın eli tutulmaz. Ama ben 399’a razıyım. Farklı tablolu bir parlamento olabilir.

“HDP’nin yüzde 11-12 alması ihtimaldir. Bu da AK Partili milletvekili sayısını düşürür. 330 iddiamızı sürdürür ama 367’yi tutturamamaktan korkuyorum”

Yeni Anayasa

“Yeni anayasayı eğer yine yapabilirsek Meclis içerisindeki işlemeyen, çalışmayan ama 2015’ten sonraki profili görmediğimiz için bir ümitle diğer partilerin de iştirakiyle yapabilmektir. Eğer anlaşılabilirse doğru olan budur.

“Yok onlardan bir çalışma gerçekleşmiyorsa, bizim gücümüz yeterse, en azından 330’u geçtiğimizi düşünerek söylüyorum, yani yine referanduma götürebilecek bir sayımız olursa yeni anayasayı yapmaktır. 367’den fazla olursa zaten sorun yok. Ancak her halükarda yeni anayasanın Meclis’te kabul edilmesine rağmen yine de halk oylamasına sunulmasını da şahsen arzu ediyoruz, arkadaşlarımız da bu kanaatte.

“Yeni anayasa yapabilecek güce gelirsek, bunun içerisine de bu hükümet modelini koymak mecburiyetindeyiz. Düşüncelerimiz, projelerimiz var ama sayın Cumhurbaşkanımız gibi doğrudan başkanlık sistemi, Türk tipi başkanlık sistemi, bunların hepsinin tartışılabileceğini ama gerçekleştirilmesi için seçimlerden sonraki gücümüzü görmek gerektiğini düşünüyoruz.

‘Ben farklı bir cumhurbaşkanı olacağım’

“Şimdi şöyle bir çelişkiden bahsedilebilir; ‘Halkın yüzde 52 oyunu birinci turda almış bir cumhurbaşkanı var. Güçlü bir cumhurbaşkanıdır, adeta ilan edilmemiş bir başkanlık gibidir’. İyi ama, anayasada yazılı olan 102, 103, 104. maddelerinde cumhurbaşkanına tanınan yetkiler Meclis’ten seçilen cumhurbaşkanının yetkilerinin aynısı… Seçilme modeli değişti ama yetkiler konusunda değişiklik olmadı.

“Bugün cumhurbaşkanının geçmişten bu yana, yani 82 Anayasası var olduğu müddetçe yargıya ait yetkileri var, yürütmeye ait yetkileri var ve yasamaya ait yetkileri var. Pek çok atamalar yapabiliyor, pek çok kararlar da alabiliyor.

“Bu yetkileri kullananlar geçmişte bir başkasıydı, bugün bir başkası olmuştur. ‘Bu yetkileri artık sen kullanamazsın’ veya ‘Bu yetkiler varken sen bu başkanlık sistemini düşünemezsin’ demek, eğer bu bir çelişkiyse, bu çelişkinin sorumlusu biz değiliz.

“Anayasaya göre seçilen,  anayasada var olan yetkileri de bir başkan gibi kullanmaya çalışan, ‘Ben farklı bir cumhurbaşkanı olacağım’ diyen birisi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda oturuyor. Eğer bu bir çelişkiyse, Anayasa’nın içerisindeki pek çok çelişkiler gibi bir bütünlük, bir ahenk, bir akort içerisinde yeni anayasayı yaparken, bu sistemi de gözden geçirip, en iyi hükümet modelini ortaya koymamız lazım.

Başkanlık sistemi

“İstemezükçüleri dinlediğiniz zaman bu sistemi de bilmedikleri anlaşıldı. Eğer Recep Tayyip Erdoğan gibi birisi siyasette çok güçlü olmasaydı, başkanlık iddiasını da o kişi ortaya atsaydı bu kadar karşı çıkmayacaklardı. Sisteme değil karşı çıkışları, bu şahsın başkan olmak istemesine.

‘Bu kadar karizması güçlü, liderlik vasfı olan, 13 yıldır her girdiği seçimden başarıyla çıkan, 12 yıl aralıksız başbakan olmakla da son belki 50-60 yılın rekorunu kıran bir insanın bir de başkan olduğunu düşünün’ diye ödleri patlıyor.

“Halbuki sistem için ne konuşacaksak onu konuşalım ama şahıslara yönelik bir eleştiri zayıf kalabilir diye düşünüyoruz.”

imctv