Danimarka’da doğup büyüyen 22 yaşındaki Aşkın N. Yavuz süresiz oturum başvurusunun kabul edilmemesi tartışmalara neden oldu.  Konuyla ilgili bir video mesaj yayınlayan Aşkın, kendisine süresiz oturum verilmemesine isyan etti. Aşkın, ”18 yaşına basmadan önce süresiz oturum için başvurmuştum. Kendi ülkemde kalmak için bu kadar zor bir mücadele vermek zorunda kalacağımı bilmiyordum.” dedi.


İnanılmaz red gerekçesi

1993 yılında Herning’de dünyaya gelen Aşkın, bütün hayatını Danimarka’da geçirdi. Burada eğitim aldı ve halen de sağlık okulunda öğrenci. Herhangi bir suça bulaşmadığının altını çizen Aşkın, kendisine süresiz oturum verilmemesine anlam veremediğini söylüyor. Ailesinin 25 yıldır Danimarka’da yaşadığını belirten Aşkın, ”İlk başvurum 3 yıl gönüllü olarak çalışmadığım için reddedildi” dedi.


4 yıldır bekletiliyor

Aşkın’ın süresiz oturum hakkı 4 yıldan uzun süreden beri sudan sebeplerle geciktiriliyor. Şimdiye kadar herhangi bir sosyal yardım almadığı gibi devlete de tek kron borcu bulunmuyor. 13 yaşından bu yana farklı işlerde çalıştı. Eğitimini de ihmal etmedi. Şu ana kadar Danca’dan 10’un altında bir not almadığını söylüyor. Öte yandan kendisi herhangi bir suça bulaşmış da değil. Sabıka kaydı bulunmuyor.  Buna rağmen süresiz oturum hakkı bir türlü verilmiyor.


”Tek başıma mücadele etmekten yoruldum”

Aşkın yayınladığı mesajda şimdiye kadar tek başına mücadele etmekten yorulduğunu ve bir avukat tutacağını belirttikten sonra, ”Galiba Danimarka kalifiye insanları elinde tutmak istemiyor” diyor.

Aşkın’ın videosunu izlemek için tıklayın

bahar.dk