DAVUTOĞLU BAŞBAKAN OLAMAZ!

Kasım'da erken seçim... Seçim hükümeti kurulacak... Yeni hükümet kurulana kadar ülkeyi yönetecek...

Şimdi yeni tartışma konusu seçim hükümetinin yapısı... Başbakan kim olacak? Bakanlar hangi isimler arasından seçilecek? Kamuoyunda yaratılmaya çalışılan "Davutoğlu'nun seçim hükümetinin de başbakanı olması gerektiği algısına" ise CHP'li eski vekil, hukukçu Atilla Kart'tan itiraz var.

"SEÇİM HÜKÜMETİNİN BAŞINDAKİ İSİM GEÇMİŞ HÜKÜMETİN İZİNİ TAŞIMAMALI"

Kart, Karşı Gazete'ye yaptığı açıklamada bu algının özellikle pompalandığını, 'halkın Davutoğlu'nun başbakanlığını kanıksaması için  çalışıldığını' öne sürdü. Anayasa'nın 114 ve 116. maddelerinin bütün olarak yorumlanması halinde Başbakanın geçmiş hükümetin karakteristik özelliklerini taşımayan bir isim olması gerektiğinin altını çizen  Atilla Kart,  şu
uyarıları yaptı:

"Seçimin yenilenmesi kararına göre parlamentonun hukuki varlığı devam ediyor ancak mevcut parlamento içinden yeni hükümet kurulmadığı için bir geçici seçim hükümeti ile seçime gidiliyor. Anayasa, böyle bir durumda kaçınılmaz olarak siyasal gerilimin  çok daha yükselebileceği, tarafsızlık ilkesinin çok daha zedelenebileceği düşüncesiyle görev başındaki hükümetin,  geçici bakanlar kurulu oluşturmasını şart koşmuş.

"MEVCUT HÜKÜMET İÇİNDEN GÖREVLENDİRME YAPILAMAZ"

Şimdi gerekçe böyleyken, Cumhurbaşkanı'nın mevcut hükümet içinden görevlendirme yapması uygun mudur? Cumhurbaşkanı bunu yapamaz! Oysa bazı kişiler medyaya çıkıp sanki Davutoğlu'nun Anayasa gereği tekrar başbakan olması gerekiyormuş gibi demeçler veriyor, algı yaratmaya çalışıyor. Görevlendirme tabii yapılacak ama temel prensip, politize olmayan, geçmiş hükümetlerin karakteristiğini taşımayan bir yapı oluşturulmasıdır.

Seçim döneminde bile üç önemli bakanlığın bağımsız olması zorunluluğu var. Söyle bir seçim hükümeti için ise bağımsızlık elzemdir. Daha da ileri bir anlayış uygulanmalı, hükümetin tüm üyeleri bağımsız kişiler olmalı. Yani son üç- dört yıla damgasını vuran Davutoğlu'nu yeniden seçim hükümetinin başbakanı olarak görevlendirmemek gerekir."

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr