Avrupa’da yaşayan Anadolulu Kürtleri Platformu olarak örgütleniyor.  10 Ekim’de İsveç’in Göteborg kentinde, Avrupa ülkelerindeki Anadolu Kürtleri tarafından seçilen delegelerin ve Türkiye’den çok sayıda delegenin katılımı ile resmileşecek.

Yazılı bir açıklama yapılan Platform, Kürt sorununun, Ortadoğu’nun ve Türkiye’nin Osmanlı’dan miras kalmış en köklü ve en yaygın sorunu olduğunu belirtti.

"Kürt Sorunu" o kadar köklü olduğu vurgulanan açıklamada, “Çözüm girişimlerinin tümü rejimin değişim ve dönüşümünü zorunlu kılar. Bununla da kalmaz, dünyadaki büyük güçlerin içinde olduğu karmaşık bir ‘çıkarlar yumağı’nın da çözümünü zorunlu kılar.

Yaygınlığı ise, coğrafi olarak, Kürdistan'ın sınırlarını aşmış, Türkiye ve Avrupa'ya ulaşmış, buralarda bir varlık kazanmış olması anlamına geliyor.

İşte, Orta Anadolu Kürtleri, ‘Kürt Sorunu’nun, Kürdistan'ın sınırlarının dışındaki parçalarından bir tanesidir.

Orta Anadolu Kürtlerinin tarihi, Orta Anadolu'da var olabilme mücadelesidir. Bir yere ‘yerleşebilme’, ‘ekonomik olarak kendini sürdürebilme’ mücadelesidir” dedi.

Daha yakın zamanda siyasi olarak kendini ifade edebilme mücadelesi yürütüldüğü de kaydedilen açıklamaya şöyle devam edildi: “Ancak siyasi olarak var olma mücadelesi, hiçbir zaman Orta Anadolu Kürtlerinin kendi adıyla olmamıştır.

Kürt hareketinin, çözümü dayattığı son yıllarda, Orta Anadolu Kürtlerinin çözüm içindeki yeri, Orta Anadolu Kürtleri için cevaplanması gereken bir soru olmuştur. Bu sorunun cevabı da, Kürt sorunun çözümü içinde Orta Anadolu Kürtlerinin özgün örgütlenmesi olmuştur. Çünkü Kürt Sorunun çözümü, her özgünlüğün demokratik örgütlenmesine dayanıyor.

30 Mart 2014 seçimlerinden önce başlayan örgütlenme çalışmaları, 10 Ekim 2015 tarihinde İsveç'in Göteborg kentinde, Avrupa ülkelerindeki Anadolu Kürtleri tarafından seçilen delegelerin ve Türkiye'den çok sayıda misafirin katılımıyla, resmiyete kavuşacaktır.”


ANF