Düzenli bir ağız bakımıyla Ramazan Ayı boyunca dişlerimizi rahatlattık. Fakat bayramın başlamasıyla birlikte tatlı ve şeker ikramlarından ne kadar kaçmak istesek de kültürel sebeplerden dolayı bu ikramları geri çeviremediğimiz oluyor. Bu dabütün bayramımızın ağrılı, mutsuz geçmesine sebep olabiliyor. 
 
 
Uzmanlar bu tip besinlerden kaçma şansımız olmadığı zamanlarda oluşabilecek diş ağrılarımızı önlemek için ağız hijyenine dikkat etmemiz konusunda bizi uyarıyor.
 
Bayramda ızdırap haline dönüşen diş ağrılarının engellenmesi konusunda bilgi veren Erdem Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nden Diş hekimi Ahmet Altın “Her ne kadar ramazan bayramına farklı anlamlar yüklüyor olsak da jelatin torbalar dolusu bayram şekerleri düşlemeyen çocuk, taze ev baklavası için iştah kabartmayan yetişkin düşünemiyorum.Bu açıdan ramazan bayramı sadece çocuklar için değil aynı zamanda yetişkinler için de şeker bayramıdır. Fakat bu "şeker" dikkat edilmez ise "acı" sonuçlar doğurabilir, özellikle de bir aylık açlık sonrası nefsi kabarmış bünyelerde.
 
Bu bayramda sağlıkla ilgili dikkat edilmesi gereken önemli bir husus da ağız diş sağlığı ve hijyenidir. Şeker tüketiminin diş çürüklerine sebep olduğu basitçe herkes tarafından bilinen bir bilgidir. Fakat bu sadece çocuklarımızı terbiye ederken sarf ettiğimiz "Bak çok şeker yiyorsun, dişlerin çürüyecek!" cümlesindeki kadar basit ya da geçiştirmelik değildir. 
 
Diş çürüğüne sebep olan şey kabaca, ağzımız da az ya da çok sayıda fakat sürekli bulunan bazı tür bakterilerin kendi beslenmeleri sonucu ürettikleri asit ve buna bağlı dişin dış yüzeyinden başlayan “demineralizasyon” denilen madde kayıplarıdır. O halde diş çürüklerinden sakınırken amaç kendi iştahımıza hizmet ederken, dişlerimizi çürüten bakterileri de beslememektir.
 
Çürüğe sebep olan besinler sadece ismi şeker olanlar değildir. Kültürümüze yerleşmiş çeşit çeşit tatlılar ve benzeri karbonhidratlı yiyecekler bize diş çürükleri olarak geri dönebilir. Bu tarz besinlerden ne kadar da kaçınmak istesek de bayram ziyaretlerinde bir takım kültürel sebeplerle tatlı ve şeker ikramlarını geriye çeviremiyoruz. Sonuçta tek çaremiz ağız hijyenine daha çok özen göstermek kalıyor.” dedi.
 
Bayramda diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin!
 
Diş çürük oluşumunun başlaması için ağız içinde bakterilerin belirli bir zaman içinde çoğalması, bakteri plağının olgunlaşması gerekir.Bu açıdan günde iki kez etkin bir şekilde diş fırçalamak ve sonrasında diş ipi kullanımı bize büyük ölçüde yarar sağlar.
 
Etkin diş fırçalamaktan kasıt; Alt ve üst çene ayrı ayrı olmak üzere diş fırçamız bütün dişlerin bütün yüzeylerine(iç,dış ve çiğneyici yüzeyler) adapte olacak şekilde dişetleriyle birlikte bir baştan diğer başa fırçalamaktır. Diş fırçalamanın en önemli faydası yapmış olduğumuz mekanik temizliktir. Bu sebeple kullandığımız diş macununun içeriğinden bir mucize beklemek yerine dişlerimizin tüm yüzeylerini fırça yardımıyla temizlemeliyiz. Plak ve dolaylı olarak çürük oluşumunun en sık görüldüğü yerler dişlerin girintili çiğneyici yüzeyleri, iki diş arası yüzeyler ve diş-dişeti birleşim yerleridir. Bu bölgeler diş fırçalarken kesinlikle atlanmamalıdır.Bu bilgilerle, iyi niyetle fırçalarken bile dişler arası yüzeylere diş fırçası tam olarak ulaşamadığı için bu bölgelerin diş ipi ile temizlenmesi gerekli ve faydalıdır.
 
Günde iki kez diş fırçalamak dışında, ara öğünlerde, fırçamızın yanında olmadığı durumlarda ağız çalkalamak bile çok yararlı olacaktır.
 
Diş fırçalayamazsanız diş dostu sakız çiğneyin!
 
Bir diğer yöntem de ağızda oluşan asitli ortamı nötralize etmek, asit etkisini azaltmaktır.Örneğin sakız çiğneyerek tükrük akışını arttırmak asit etkisini azaltır.Ayrıca diş dostu sakızlarda bulunan tatlandırıcılar tatlı olmasına rağmen bizim bildiğimiz şekerler gibi olmayıp diş çürüğüne sebep olmazlar.
 
Özet olarak dikat etmemiz gerekenler; çürük etkeni besinlerden mümkün olduğu kadar sakınmak, yemek durumunda olduğumuzda bunu sonrasında hemen diş fırçalayabildiğimiz zaman dilimlerine sıkıştırmak (örneğin akşam yemeği sonrası), diş ipi kullanımına gayret etmek, diş fırçalayamadığımız ara öğünlerde yemek sonrası diş çalkalamak, şekersiz ya da diş dostu sakız çiğnemek gibidir.
 
milliyet