Türk işgal güçlerinin ablukası altındaki Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde tüm yollar zırhlı araçlarla kapatılırken, ilçe ile internet ve telefon üzerinden de iletişim sağlanamadı.

Askeri operasyonların devam ettiği Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesi kırsalının yanı sıra ilçe merkezi asker ve polisler tarafından ablukaya alınmış durumda. İlçede sokağa çıkma yasağı olmamasına rağmen, polis ve askerler tarafından sokaklar zırhlı araçlarla tutulmuş vaziyette. Yine giriş ve çıkışlarının zırhlı araçlarla kapatıldığı ilçede, yurttaşların hastaneye gitmelerine de keyfi olarak engel çıkarılıyor.

Ablukanın yanı sıra 3 GSM operatörü, internet ve sabit hatların kesik olması nedeniyle ilçe merkezi ile iletişim kurulamadı.

Askeri operasyonlar Ayvalık, Setkar ve Gelejer köyleri kırsalında yoğunlaştı. İlçe Jandarma Komutanlığı'ndan bölgeye top atışları yapılırken, aralıklarla kalkan helikopterler ise dağları bombalıyor. 

Merkezden köylere ulaşım da sadece dağ yollarından sağlanabildi.

 

Halk operasyon bölgesine yürüdü

Operasyonlar nedeniyle bölgeye tankların da bulunduğu çoksayıda zirhlı araç, silah ve personel sevkiyatı devam etti. 

Aralarında HDP'li vekillerin de bulunduğu yurttaşlar, dün sabah saatlerinde operasyonları durdurmak amacıyla bölgeye doğru yürüyüşe geçti.

 

Ambulans şoförü defnedildi

Kurban Bayramı'nın ikinci günü polisler tarafından katledilen ambulans şoförü Şeyhmuz Dursun'un cenazesi, önceki gün ailesi tarafından teslim alınarak Beytüşşebap'a doğru yola çıkarılmıştı. Ancak HDP'li vekillerinde aralarında bulunduğu cenaze konvoyunun önü Ayvalık Jandarma Karakolu önünde kesilerek, geçişine izin verilmedi. Bunun üzerine köy yolu ve dağlık alandan Beytüşşebap'a ulaşılmaya çalışıldı. Yolların çok kötü olması nedeniyle çok sayıda yurttaş, araçları ile Ayvalık köyünde kaldı. 

Dağ yolunu kullanan yurttaşlar ise saatler sonra kent merkezine ulaşmayı başardı.

İlçe merkezine ulaşan konvoyu, binlerce kişi "Katil polis hesap verecek" , "Şehîd namirin" ve "Kaymakam istifa" sloganlarıyla karşıladı. Yapılan karşılamanın ardından Dursun'un tabutunu omuzlara alan kitle Asri Mezarlığı'na doğru yürüyüşe geçti.

 

'Komplo kurdular'

Mezarlığa ulaşılması sonra Dursun'un naşı tabutundan çıkarılarak dualar eşliğinde toprağa verildi.

Mezarlıkta yapılan törende konuşan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Kaymakam'ın Dursun'u zorla çatışma bölgesine çağırdığını hatırlatarak, "Polisler ambulansı taradı ve Şeyhmuz Dursun'u katletti. Bunu PKK yaptı deyip gerçeği çarpıtmak istediler. Normal bir olayda bile biz ambulans istediğimizde güvenlik bahanesi ile gönderilmiyor. Ancak bir komployla ambulansı çatışma bölgesine çekip onu katlettiler" diye konuştu.

 

'Halk gece gündüz ayakta'

Sarıyıldız, barış dedikçe iktidarın savaşta ısrar ettiğini gören halkın bu zulme son vermek için gece gündüz ayakta olduğunu kaydetti. Sarıyıldız, yılların tecrübesinin halkın onurundan vazgeçmeyeceğini gösterdiğini vurguladı.

Yıllardır barışta ısrar ettiklerini dile getiren Dursun'un kardeşi Şevket Dursun ise kardeşinin bilinçli bir şekilde katledildiğini belirterek, kardeşinin ölümünden bizzat Kaymakam'ın sorumlu olduğunu söyledi.

 

Sağlık Bakanı yalan söyledi

Sağlık Bakanı'nın yalan söylediğini ifade eden kardeş Dursun, "Ağabeyim 25 sene ambulans şoförlüğü yaptı. Ama devlet kendi memurunu katletti. Yalanın da bir sınırı var. Sağlık Bakanı yalan söylemekte sınır tanımıyor" dedi. Türkiye'de savaş hukukunun kalmadığını ifade eden Dursun, cenazenin bile geçişine izin verilmediğini belirterek, duruma tepki gösterdi. 

 

 DİHA / ŞIRNAK