‘Bol paranın kalmadığı’ endişesi piyasaları altüst etti
Altın en düşük seviye düştü dolar rekor kırdı
FED'in açıklaması uluslararası piyasaları ve Türkiye'yi vurdu.
 
Bütün dünyada piyasalar önceki gün ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yaklaşık altı yıl sonra 2008 mortgage krizinin ardından başlatılan teşvik programını sene sonuna doğru yavaşlatmayı, önümüzdeki yıl da tamamen sona erdirmeyi planladığını açıklamasıyla karıştı. Herhangi bir kesin karar olmamakla birlikte ekonomideki iyileşmenin yavaşlamaması ve ABD’deki işsizlik oranının yüzde 7’nin altına gerilemesi durumunda programın sona ereceği belirtildi. Fed, ekonomiye destek olmak için halen piyasadan her ay 85 milyar dolarlık uzun vadeli bono alımı yapıyor. Bu uygulamada bir değişilik yok. Ancak FED Başkanı Ben Bernanke’nin düzenlediği basın toplantısında verdiği bilgiye göre işsizlik oranı ve düzelmenin hızına bağlı olan planda hedef sene sonu programı yavaşlatıp 2014’ün ortasında da tamamen sona erdirmek.
 
BÜYÜME YÜZDE 3 ALTI
 
Fed’in açıkladığı rakamlara göre, ABD ekonomisindeki yıllık büyümenin yüzde 2.3-2.6 olması öngörülüyor. 2014 için ise yüzde 3-3.5 büyüme tahmini yapılıyor. İşsizlik oranı yüzde 6.5, enflasyon oranı yüzde 2.5 oluncaya kadar da faizlerin düşük tutulmaya devam edeceği belirtiliyor. Hürriyet'in haberine göre, Uluslararası borsalarda ve Türkiye’de büyük düşüşlere neden olan açıklama, Amerikan ekonomisine dair öngörülerin şimdi daha iyimser olduğunu gösterdi. Aynı zamanda ABD’nin düşük faiz politikası sayesinde daha fazla yabancı yatırımcı çeken gelişen piyasalar için ABD’nin programı sona erdirip oyuna dönmesiyle daha rekabetçi bir dönemin başlayacağını haber verdi. Ancak FED yöneticileri, halen ABD’de faizlerin 2015’ten önce yükselmesinin zor göründüğünü savunuyor.
 
GEVŞEK DÖNEM GERİDE KALDI
 
Uzun zamandır Fed’in aşırı derecede gevşek bir para politikası izlemesinden fayda sağlayan finans piyasaları Fed’in verdiği mesajlardan hiç de memnun olmadı. ABD borsalarında düşüş sürerken 10 yıllık Hazine tahvillerinin getiri oranı yüzde 2,308 ile Mart 2012’den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeyi gördü. Bazı uzmanlar Fed’in açıklamasında benimsediği iyimser tutumu doğru buluyor. Öte yandan bazı yatırımcılar ise Bernanke’nin planlarının mortgage faiz oranlarını yükselterek konut piyasasına zarar verebileceğinden endişe ediyor. Fed’in mortgage faiz oranlarını yapay bir şekilde düşürdüğünü iddia eden Guggenheim Partners baş yatırım yetkilisi Scott Minerd, “Konut piyasası şu an tamamen mortgage oranlarının ortalamanın altında olması sayesinde ayakta duruyor. Bu nedenle faiz oranlarının yükselişe geçmesi durumunda sektördeki toparlanma yavaşlayabilir” diye konuştu.
 
Borsa İstanbul’un bir günlük kaybı 33 milyar TL
 
Fed’in yeni stratejisiyle tüm dünya borsalarında düşüşler yaşanırken en ağır kayıp Türkiye’de görüldü. BIST bir günde 33 milyar TL eridi.
 
'BIST 100 günü yüzde 6.82 değer kaybıyla noktaladı.
'Dolar 1.9315 TL’yle tarihi zirvesini gördü. 
'Faizler yüzde 7.61 8 ayın en yüksek oranını gördü.
'Altın çakıldı, Eylül 2010’dan bu yana en düşük seviyesine indi.