Çömlek ustası mesleğini yaşatmak için iş başında

Konyada çömlekçilik işine 38 yılını veren Ahmet  Işık (80), çömlekçilik mesleğini yaşatabilmek ve gelecek nesillere ulaştırabilmek içiniş başına geçti.  Emekliliğinden sonra kendini bu mesleğe adayan Işık, kahveye gidip gününü boş boş geçirmek yerine sevdiği mesleği hayatta tutmak için bir şeyler yapmak için çabaladığından  bahsetti.

Çömlekçilik mesleğinin yapımı hakkında bilgi veren Işık, “Çamurun iyisini, süzülmüş olanının tercih edilmesi çok önemli. İyi iş çıkarmak özen ister, emek ister. ”dedi. 

EMEK İSTEDİĞİ KADAR ZEVK VERİYOR

Işık, çömlekçilik sanatının zor fakat keyif verici bir iş olduğunu söyleyen söyledi.  Işık; “ Çamurla uğraşmak zor. Çamuru hazırlayacaksın ürünü ortaya çıkartıp fırına vereceksin. Çok meşakkatli bir meslek olduğu kadar da keyifli olduğunu inkar edemem.” dedi.  Dışarıdan çok kolay gibi göründüğünün altını çizen Işık, aslında çok ince işçilikle hazırlandığını  ve göründüğü kadar kolay olmadığı şeklinde sözlerini  sürdürdü.

Işık, çömlekçilik işinin  meşakkatli olduğu için insanların bu mesleği öğrenmek istemediklerini   ve daha kolay bir iş ile para kazanmak istediklerini belirtti.

Çömlekçiliğin insanı rahatlattığından bahseden Işık,  torağa şekil vermenin eğlenceli olduğu kadar stres attırdığını ifade etti.

ZOR AMA İMKANSIZ DEĞİL”

Çömlekçilik mesleğini yapabilmek için sabrın önemli olduğunu vurgulayan Işık, çömlekçiliğin yetenek ve sabır gerektiren bir  işolduğu için herkesin yapamayacağını söyledi. Işık, çanak, çömlek, testi, küp gibi birçok ürün olduğunu ve bu ürünlerin tek bir kalıpla yapılamayacağı için tek tek uğraşmak gerektiğini açıkladı.  Çömlekçilik işinde kullanılan sürenin ustaya bağlı olduğunu söyleyen Işık; “ Elin alışkanlığına göre bir çömleği 2 saatte de yapabilirsiniz 2 dakikada da  yapabilirsiniz. Zor ama imkansız değil.” dedi.

Son olarak çömleğin  çamurdan yapıldığı için katkı maddesi olmadığını ve sağlıklı  bir ürün olduğuna değinen Işık,  bu ürünleri aldıktan sonra içindeki kimyasaldan dolayı bir kaç saat su içinde bekletilmesinin  gerekli olduğunu sözlerine ekledi.

Sakine Demir -Ybhaber.com