Türk Silahlı Kuvvetleri; Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi'ni koruma görevinden "seremonik görevleri" dışında tamamen çekildi. Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nın görevi; Cumhuriyet tarihinde ilk kez "muhafızlık" görevine son verilerek, resmi törenler, başkomutanlık karargahında temsil ve saygı nöbetleri ile sınırlandırıldı. Cumhurbaşkanı ile Cumhurbaşkanlığı yerleşkelerini koruma görevi ise tamamen Emniyet Genel Müdürlüğü personelinden oluşan Cumhurbaşkanlığı Koruma Başkanlığı'na bırakıldı. Düzenleme, Gül'ün imzasını taşıyan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile resmi nitelik kazandı.

Özel harekatçılardan oluşuyor

Koruma Başkanlığı bünyesinde, Gül'ün yakın korumasını sağlayan sivil korumaların yanısıra seçkin özel harekatçılardan oluşan Kontra Atak Timleri, çevre güvenliğini sağlayan üniformalı polisler ile teknik konularda uzmanlıkları bulunan polisler görev yapıyor.

Yeni korumalara ‘imaj' çalışması

Sivil korumalar ile Kontra Atak Timleri ağırlıklı olarak Gül'ün korumasında görev yapıyor. Üniformalı polisler ise Çankaya Köşkü Yerleşkesi, Cumhurbaşkanlığı Konutu ve Tarabya Yerleşkesi'nde; yerleşke içi güvenliği sağlamakla görevli. Ankara ve İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı'na bağlı resmi üniformalı 180 polis görev yapıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü; Cumhurbaşkanlığı, Meclis ve Başbakanlık'ta görev yapan resmi üniformalı polislerin kıyafetlerini değiştirdi. Polislerin yeni kıyafetlerinde, çevik kuvvet polislerinin kıyafetleri örnek alındı. Cumhurbaşkanlığı'nda görevli resmi polislerin kıyafetlerinin sol göğüs yaka ile sol kola, cumhurbaşkanlığı Forsu, ‘arma" olarak görünür bir biçimde yerleştirildi. Ayrıca Köşk'teki polislere kep yerine, komandoların kullandığı tarzda bere verildi. Fors, berelere de görünür şekilde işlendi. Böylece, Köşk'te görevli polisler, imaj olarak da ön plana çıkarıldı.

 

Kaynak: Milliyet