Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımını önlemek amacıyla, 8 ilde 51 ova daha, büyük ova koruma alanı olarak belirlenerek ilan edildi. Daha önce büyük ova koruma alanı ilan edilen 49 ildeki 141 ova ile birlikte, koruma altına alınan ova sayısı 192’ye ulaştı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yazısı üzerine Bakanlar Kurulu tarafından çıkartılan Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar, 2 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kararla, tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızla geliştiği, kararın eki liste ile haritalarda adları ve sınırları gösterilen ovalar, büyük ova koruma alanı olarak belirlendi.

Buna göre, “Amasya, Merzifon, Suluova ovaları (Amasya), Aydın, Davutlar, Karpuzlu ovaları (Aydın), Bursa, İnegöl, Karacabey, Yenişehir (Bursa) Alaca, Kargı, Osmancık ovaları (Çorum), Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Cihanbeyli, Derbent, Ereğli, Gembos, Güneysınır, Kadınhanı, Konya, Kulu, Suğla, Yunak ovaları (Konya), Birecik, Bozova, Ceylanpınar, Halfeti, Harran, Siverek, Suruç, Viranşehir, Yaylak ovaları (Şanlıurfa), Balabancık, Çorlu, Edir, Ergene, Hayrabolu, İbrice, Karacakılavuz, Karaveli, Kızılcaterzi, Muratlı, Naip, Saray, Semetli, Yoncalı ovaları (Tekirdağ), Ovacık Ovası (Tunceli)” olmak üzere 8 ildeki 51 ova, büyük ova koruma alanı olarak koruma altına alındı.

İzin verilmiş alanlar kapsam dışı

Kararın birinci maddesinin ikinci fıkrası ile söz konusu ovaların sınırları içerisinde yer alan onaylı planlı alanlar ile Kararın yayımı tarihi itibariyle ilgili mevzuatı uyarınca tarım dışı kullanma izni verilmiş olan alanlar, koruma kapsamı dışında olacak.

Ova haritaları değişti

Kararla, bazı ovaların büyük ova koruma alanı olarak belirlenmesi hakkındaki 12 Aralık 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararının ekinde yer alan Edirne Ovası ile Eskişehir ili Günyüzü Ayvalı Ovasının sınırlarına ilişkin haritalarda da değişikliğe gidildi ve haritalar karar ekinde yer aldı.

Söz konusu madde 21 Ocak 2017 tarihinden itibaren, Kararın diğer maddeleri ise yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.