HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm süreci ve parti kampanyalarına ilişkin bazı açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı‘ya konuşan Demirtaş, çözüm sürecine ilişkin kendilerinin yalnızca hükümetin adım atmasını beklemediğini, bunun için kamuoyu yaratmak istediklerini söyledi.

“İç ve dış diplomaside bunu öncelikli hedef olarak belirledik. İç kamuoyuna dönük müzakere isteğini öne çıkaracak işler yapacağız” diyen Demirtaş, ‘Hükümetle görüşür müsünüz?’ sorusuna, “Görüşmeye açık olduğumuza yönelik çağrılarımız oluyor. Kapalı diplomasi yoluyla ilettiğimiz bir şey yok. Şunu öneriyoruz: Eski mekanizmayla ileriye götüremeyiz. Parlamentoda bir komisyon kurulsun Meclis kararıyla, bu komisyonun sorumluluğunda yürüsün çözüm süreci. CHP de üye versin, MHP veriyorsa versin, HDP üye verir, AKP de üye versin. İmralı adasına mı gidilecek; bu komisyon karar versin. Hükümet ile HDP arasında sıkışıp kalan bir süreç olmaktan çıksın” diye yanıt verdi.


‘Seni başkan yaptırmayacağız’ sloganı

7 Haziran seçimlerinde slogan haline gelen “Seni başkan yaptırmayacağız” cümlesine ilişkin partiden gelen eleştirilerle ilgili şöyle konuştu:

“Partide Erdoğan sevdalısı bir damar her zaman vardı. Bunlar gizli Erdoğancılardı aslında. Bizden çok Erdoğan’ı sevip sayarak, AKP ile ilişki kurarak, AKP’ye neredeyse yalakalık yaparak, sorunun çözüleceğine inanıyordu bu tipler. Bunların eski vekil olmalarının nedeni budur” yanıtını verdi.

Demirtaş, “Seni başkan yaptırmayacağız” sözünün klasik bir kişisel sürtüşme üzerine ortaya çıkmış bir slogan olmadığını söyledi.

HDP Eşbaşkanı, “Parti bunu bütün organlarında tartışmıştır. Dediğim gibi Erdoğan sevicilerin yalnızca kaygı duyduğu bir gelişmedir. Onun dışında kimsede bir kaygı yaratmamıştır” dedi.