2015 yılından itibaren yürürlüğe girecek yasaya göre, AB ve ABD vatandaşları, Danimarka dışında ikamet ederek yaşadığı ülkenin vatandaşlığını aldığı için Danimarka vatandaşlığını kaybeden Danimarkalılar ve ülkede yaşayan yabancılar çifte vatandaşlık hakkından yararlanabilecekler. Yeni yasaya göre Danimarka vatandaşlığına geçmek isteyenlerden kendi vatandaşlıklarından çıkma şartı aranmayacak.

TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKMAK YA DA BAŞVURUDA BULUNMAK GEREKİYOR


Ancak Türkiye, Pakistan gibi ülkelerin vatandaşlarının çifte vatandaşlık hakkından yararlanabilmeleri için bir takım şartları yerine getirmeleri gerekiyor. Örneğin Danimarka vatandaşlığına geçmek isteyen bir Türk vatandaşının öncelikle, Türk vatandaşlığından çıkması gerekiyor.  Böyle bir durumda Danimarka vatandaşlığını daha önce olduğu gibi elde edebilecek. Türk vatandaşlığından çıkması kabul edilmeyen bir Türk vatandaşı ise yeni yasadan yararlanarak, Danimarka vatandaşı olabilecek. Türklerin çifte vatandaşlık hakkından yararlanabilmeleri için askerlik veya başka nedenlerle Türk vatandaşlığından çıkma müracaatlarının kabul edilmemesi gerekiyor.  Çifte vatandaşlık hakkından yararlanacakların ayrıca suç işlememiş ve sabıka kayıtları olmaması gerekiyor.

Yasa daha çok, Danimarka dışında yaşadığı için vatandaşlık hakkını kaybeden Danimarkalılar,  Danimarka dışında dünyaya gelip başka ülke vatandaşlığı bulunan ve anne veya babası yabancı uyruklu olduğu için onlardan birinin ülkesine kayıtlı çocukların Danimarka vatandaşlığını elde edebilmelerini amaçlıyor. Yeni yasa, Danimarka’nın AB ile yapmış olduğu muafiyet anlaşmaları çerçevesinde ve insan hakları anlaşmalarına uygun şekilde uygulanacak.

ÜCRET TALEP EDİLECEK


Çifte vatandaşlık işlemleri için şahıslardan ücret talep edilecek. Ücretin miktarı Adalet Bakanlığı’nın yapılacak işlem ve kişilere göre belirleyeceği miktarlarda olacak. Vatandaşlık işlemleri için 1000 ile 1200 arasında bir ücret alınabilecek ancak ücret yapılan masrafların artması durumunda arttırılacak. 18 yaşın altındakiler ise işlem parası ödemeyecekler. Yasayı hazırlayan Adalet Bakanlığı Basın Bürosu, Türklerin çifte vatandaşlığı konusunda yasayı inceledikten sonra kesin bir açıklama yapılabileceğini bildirdi. Bir Grup Almanya vatandaşı ise tasarının meclisten geçmesini parlamento önünde ellerinde Danimarka ve Alman bayraklarıyla kutladı.