Danimarka’da hükümet ülkeye gelen mültecileri hapishanede misafir etmeye hazırlanıyor. Hükümetin toplam kapasitesi 200 olan bir hapishaneye bin mülteciyi yerleştirmeyi planladığı belirtiliyor.

Danimarka’da hükümet ülkeye gelen mültecileri hapishanede misafir etmeye hazırlanıyor. Söz konusu hapishanenin bir süre önce kötü şartları nedeniyle kapatılmasına karar verilmiş olması ise beraberinde birçok tartışmayı getirdi. Öte yandan hükümetin toplam kapasitesi 200 olan hapishanede bin mülteciyi yerleştirmeyi planladığı belirtiliyor.

Son dönemde ülkeye gelen göçmen sayısını azaltabilmek için birçok radikal karara imza adan Danimarka hükümeti şimdi de ülkeye sığınan mültecileri hapishanede misafir etmeye hazırlanıyor. Dün Başbakan Lars Lökke Rasmussen’in Entegrason Bakanı Inger Stöjberg ve Adalet Bakanı Sören Pind ile ortak basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladığı yeni mülteci paketinin detayları netleşmeye başladı. Söz konusu paket kapsamında birçok başka önlemle birlikte mültecilerin hapishanede misafir edilmesi de planlanıyor.

Planda Kopenhag yakınlarındaki Albertslund semtinde bulunan ve bir süre önce kapatılmasına karar verilen Vridslöse Devlet Hapishanesi'ne bin kadar mülteci yerleştirilecek. Söz konusu hapishane normal şartlar altında 2016 yılı başı itibariyle kapatılacak ve burada kalan mahkumlar Nyköping şehrindeki hapishanede taşınacaktı.

Albertslund Belediyesi encümenlerinden Doğan Polat konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘‘Hapishanede, mahkumların bile zor kaldığı hücrelerde bu insanlar nasıl kalacak gerçekten endişe ediyorum. Kapasitesi 200 küsur olan hapishaneye bin mülteciyi nasıl sığdıracaklar çok merak ediyorum.’’ dedi.

Diğer taraftan hapishanenin mültecilerle doldurulacak olması Danimarka Hapishaneler Cemiyeti Başkanı Kim Österbye’i de rahatsız etmiş durumda. Österbye konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘‘Ülkemiz sırda dışı şartlarla karşı karşıya. Ancak hapishane personelimizin mevcut talebi karşılaması çok zor. Neticede biz insanları suçtan uzak tutmakla görevli insanlarız. Şimdi ise bizden savaştan kaçan insanları yeni bir hayata hazırlamamız bekleniyor. Bu etik değil.’’ dedi. Cihan