Danimarka’da iki hafta önce gerçekleştirilen parlamento seçimlerinin ardından azınlık hükümeti kuran sağcı Ventre partisi, “yasadışı” göçü ve kaçakçılığı engelleme gerekçesiyle ülkenin Almanya sınırındaki kontrolü artıracağını açıkladı.

Yeni kurulan hükümetin Dışişleri Bakanı Kristian Jensen, sınır kontrolüyle ilgili planı dünkü Almanya ziyareti sırasında kamuoyuna duyurdu. Avrupa Birliği’ne (AB) üye olan Danimarka’nın sınır kontrolü planı, AB ülkeleri arasında serbest geçiş hakkı tanıyan Şengen Anlaşması'yla çeşiliyor.

Bakan atacakları adımın Şengen sınırları içerisinde olduğunu ileri sürdü. Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili de planı doğruladıktan sonra kontrolün “sınır noktasında” değil “sınır bölgesinde” gerçekleştirileceği bilgisini paylaşarak, “sınıra bariyer koymuyoruz” dedi.

Liberal Ventre partisi, parlamentoda 37 koltukla temsil edilen göçmen karşıtı Danimarka Halk Partisi’yle (DHP) koalisyon pazarlıklarının çökmesinin ardından, yalnızca 34 koltuğa sahip olduğu halde hükümeti kurdu. Ventre hükümetinin 1973’ten bu yana Danimarka’da kurulan en zayıf hükümet olduğu bildirildi. Parlamentonun geri kalanının “solcu” olduğu ve yeni hükümetin atacağı adımlarda DHP’nin desteğine ihtiyaç duyduğu bildiriliyor. DHP’nin seçim kampanyasında, sınır kontrolünü yeniden kurma vaadi önemli yer tutuyordu.

Danimarka ve diğer İskandinav ülkeleri Şengen Anlaşması'nı 1996’da imzaladılar ve 2001’den itibaren diğer Şengen ülkeleriyle aralarındaki sınır kontrolünü kaldırdılar.

2011’de başa geçen Ventre hükümeti günümüzde olduğu gibi sınır ve gümrük kontrolünü yeniden yürürlüğe koymuş, aynı yılın Ekim ayında başa geçen Sosyal Demokratlar bu kontrolleri yeniden kaldırmıştı.