Danimarka, IŞİD saflarında savaşmak için yurtdışına seyahat eden Danimarkalıları daha iyi takip etmeyi ve hapishanelerde radikalleşmenin önüne geçmeyi hedefliyor.

Başbakan Helle Thorning-Schmidt, 'Yurtdışındaki terör planlarıyla ilgili bilgi toplama ve analiz etme kapasitemizi güçlendirmek istiyoruz. İstihbarat servisinin, yurtdışına giderek radikal faaliyetlerde bulunan Danimarkalıları takip edebilmesini sağlamak istiyoruz' dedi.

Danimarka'nın ayırdığı 130 milyon Euro'nun yaklaşık yarısı, özellikle dış faaliyetlere odaklanan askeri istihbarat için harcanacak.

110 Danimarka vatandaşının savaşmak için Suriye'ye gittiği, bunların pek çoğunun daha sonra ülkeye geri döndüğü tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz haftasonu Kopenhag'da ifade özgürlüğüne ilişkin bir toplantı ve bir sinagoga düzenlenen saldırılarda iki kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıları düzenleyen ve ismi Ömer el-Hüseyin olarak açıklanan 22 yaşındaki Danimarka doğumlu saldırgan, Pazar günü polis tarafından öldürülmüştü.

Danimarka, terörle mücadele programını Kopenhag saldırılarından önce, Ocak ayında Fransa'da düzenlenen ve 17 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarının ardından hazırlamaya başlamıştı.