Danimarka’da uzun süredir gündemde olan çifte vatandaşlık kanunun yasalaşması için Folketing'deki partiler arasında Sosyal Demokrat Parti, Sosyalist Halk Partisi, Liberal Parti Venstre, Liberal İttifak ve Birlik Listesi'ni kapsayan geniş bir uzlaşma sağladı.

Uzlaşmanın sağlanmasıyla birlikte Danimarka vatandaşları bir başka ülkenin vatandaşı olabilecekler ve bir başka ülkenin vatandaşları da vatandaşı oldukları ülkenin yanı sıra Danimarka vatandaşı olabilecekler.

Konuyla ilgili bir basın açıklamasında bulunan Adalet Bakanı Karen Hækkerup: ’Çifte vatandaşlıkla ilgili yasa birçok insan açısından çok önemli çünkü yasa vatandaşlık kimliği ve aidiyet duygusu ile önemli derecede ilgili.’ Karen Hækkerup yayınladığı basın bildirisinde başka ülkelere göçen kişileri aidiyet duygusu seçmeye zorlamak istemediklerini söyledi.

Entegrasyonu ilerletir

Folketing’deki partilerin çoğunun desteğini almasına sevindiğini belirten Karen Hækkerup çifte vatandaşlık hakkının dünyanın her yerinden insanın entegrasyonunu ilerleteceğini bildirdi.

Partiler arasında yapılan uzlaşmanın sonucunda sonbaharda çifte vatandaşlık yasasının değiştirilmesi için Folketing’e bir yasa teklifi sunulacak.

Çifte vatandaşlıkla ilgili yeni kuralların 2015 yazında yürürlüğe girmesi bekleniyor.