Kopenhag’ın banliyösü Virum’daki evinin kapılarını Milliyet’e açan Kara, kızı Aida ve adı Latince’de ‘en büyük’ anlamına gelen küçük köpeği Maximus’la birlikte hayat öyküsünü anlattı.

5 dil bilen Kara’nın annesi Sinoplu, babası ise Gümülcüneli. Kopenhag doğumlu Türker, Danimarka ekonomisinde çok kısa zamanda söz sahibi olarak zirveye çıkan basamakları son 10 yıl içinde hızla tırmandı. Türk işadamı, işlettiği yatırım fonunda 1.5 milyar dolara sahip olmasına rağmen, eski model bir Alfa Romeo araba kullanıyor, mütevazı evinde hayatını sürdürüyor.


Ayakkabıcıda çalıştı

“Okumak, bilgilenmek ve keşfetmek” felsefesiyle yaşadığı söyleyen Kara, Kopenhag Üniversitesinde 5.5 yıl Milli Ekonomi bölümünde eğitim gördüğünü anlattı.

Mezun olduktan sonra önce, Türk tanıdıklarına ait Via Roma ayakkabı ve Full House catering şirketlerinde çalıştı. Burada, pratik zeka ve cesareti öğrendiğini kaydeden Kara, 1999 yılında Danimarka’nın en büyük bankası Danske Bank’ta işe başlayarak Latin Amerika ülkeleri hisse senetleri sorumluluğuna getirildi.


İlk fon 15 milyon $

Kara, 2000 - 2003 yılları arasında Latin Amerika ülkelerinde teknoloji hisselerindeki balonu farkedince, hisse satarak müşterilerinin fazla zarara uğramasını engelledi. Bu başarısının üzerine banka, 2003 yılında Türker’i Genel Hisse Senetleri Strateji Şefliği’ne getirdi. Danske Bank’taki müdürünün 2004’te işten ayrılması ile Kara’ya ‘Gel kendi başına bir fon kur, istediğin gibi yönet’ teklifi sunulunca hiç düşünmeden kabul etti.

100 milyon kron (15 milyon dolar) ile kurduğu yatırım fonun bugün 1.5 milyar dolarıyla ülkenin en büyük yatırım fonları arasında yer aldığını belirten Türker, kısa vadeli yatırım yapmadıklarını ve kesinlikle teknik analiz kullanmadıklarını belirtiyor.

Amerika, Kanada, İngiltere ve Japonya gibi ülkelerde genel olarak marka ve doğal tekel hisselerine yatırım yaptıklarını ifade eden Kara, bu yıl yüzde 20 - 25 arası kâr elde ettiklerini kaydetti.


‘Cari açığa dikkat’

Türkiye’nin ekonomik durumunu iyi görmediğini söyleyen Kara, buna gerekçe olarak ülkenin son 14 yılda borçlanma ile büyümesini ve cari açığın yüzde 5 ila 10 arasında oynamasını gösterdi. Kara Türkiye’nin bir an evvel borçlarını kapatması gerektiğini düşünüyor.