Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş partisinin Kocaeli İl Kongresi’nde konuştu.

Demirtaş’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

‘Devlet, Erdoğan’ın devleti oldu’

“İktidara geldiler, 12 yıldır iktidardalar, devlet AKP’nin devleti oldu, Erdoğan’ın devleti oldu. Bizler anadilimizle, inancımızla, kültürümüzle neysek öyle yaşamak istiyoruz. Devletin bunu belirleme gücü yok.

“Biz adilimizde eğitim istiyoruz, bölücü diyorsunuz. Cemevinde ibadet etmek istiyoruz diyoruz, bize sapkın diyorsunuz. Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz, “Fıtratınızda yerin 300 m dibinde ölmek var” diyorsunuz. Vergi bizim, saray onların. Bu işte bi yanlışlık var. HDP Sadece İzmir’in Hakkari’nin değil, bu yanlışlığı düzeltecek olan, 7’den 70’e ezilenlerin partisidir.

‘AKP, IŞİD’in Türkiye şubesi gibi’

“Bizler birbirimize düşmanlık yapacak halklar ve inançlar değiliz. Zannetmeyelim ki IŞİD ve Nusra vahşeti çok uzakta. AKP onların Türkiye şubesidir. AKP yöneticileri kendileri gibi olmayanları aynı şekilde mahkum ediyor. Tek bir farkları var, IŞİD meydanda elinde kılıçla, bunlar ‘güvenlik’ güçleri eliyle, hakimin savcının yetkisiyle.

“Cizre’de 114 yaşında çocuğun katledilmesinin nedeni budur. Aynı zihniyet. Benim gibi düşünmeyenin katli vacip zihniyeti. Türkiye işte bu tehlikenin altındadır. Bunu önlemenin yolu daha fazla kardeşliktir, el ele vermektir. İnsan kimliğiyle, ayrım gözetmeksizin kardeşliktir. HDP budur.

“Başaramazsak, Türkiye’yi Suriye’den beter yapacaklar. AKP IŞİD’le o kadar dans etti ki… IŞİD gibi aklı beyni olmayan örgütler gelir, kendisini kullananları da vurur.

Bülent Arınç’a yanıt

“AKP sözcüsüne bakın, ağlamadan sorumlu bakanı kastediyorum, gece gündüz HDP’ye çatıyor. Biz seçime parti olarak girme kararı aldık, bizden çok o telaşlanmış. Senin gibi baraj kapaklarını da, senin gibi baraj duvarlarını da yıka yıka, gümbür gümbür geliyoruz. Sen HDP’nin oyunu sayacağına, niye baraja sığındınız, onu anlat. Ama korkunun ecele faydası yok, geliyoruz! Gümbür gümbür geliyoruz!

“Bize oy verenlere hakaret edecek kadar saygısızlar. Bize oy verenlerin cinsel kimliğiyle alay edecek kadar alçalmışlar. Madem kimin kime oy verdiğini biliyorsun Arınç, madem bu konuda uzmansın, senden özel olarak rica ediyorum, şu hırsızlar, şu alçaklar, şu namussuzlar, hırsızların önüne yatanlar kime oy verdi, onu bir açıkla.

‘Kölelik sitemine son vereceğiz’

“Biz HDP olarak işçinin hakkını savunamayacaksak siyaset yapmayalım. Biz iktidara yürürken kölelik şartlarında çalışma düzenine son vereceğiz. 8 saat diyorlar ama çoğunuz günde 12 saat çalışıyorsunuz. Yolla birlikte günde 15 saat işe ayrılıyor neredeyse. Bunları düzeltmek hiç zor değil. Günlük 6 saat çalışma yeterlidir. 6 saat çalışmanın ötesi zulümdü.

“Asgari ücretin en az iki katını verebiliriz. Taşeron sistemini kaldırabiliriz. Bunlar olunca ülke felakete sürüklenmez. Aşırı kar edenler, parayı koyacak yer bulamayanlar, sizin kabusunuz olacağız, kabusunuz! Soygun düzenine, alçaklara yer olmayacak.

‘3. havalimanı, 3, köprü, kanal İstanbul’u iptal edeceğiz’

“3. havalimanı, 3, köprü, kanal İstanbul gibi aklını yitirmiş projeleri iptal edeceğiz. Köyde üretim bitsin istiyorlar. Köylü bağını bahçesini bırakıp İstanbul’a gelsin istiyorlar. 20 milyonluk İstanbul bunlara yetmiyor. 40 milyon olsun istiyorlar. Böyle olunca ne olur? Onlara mahkum olursunuz, köle olursunuz. Bunu istiyorlar.

‘Halkların iktidarın kuracağız’

“Buna son vereceğiz. Zalimlerin sarayını yıkacağız, halkların iktidarın kuracağız! Onlar bizi ezerken ayrım yapmıyorsa, biz de onların saltanat düzeninin yıkmak için ayrımsız el ele verelim. AKP düzeninde gününü gün etmiş, rüşvetle palazlanmış herkes, sizler bu ülkenin başına bela oldunuz.

“Barajlar buradan, İstanbul’dan, Kocaeli’nden yıkılacak. Her kongre bir yenilenme, güçlenme gerekçesidir.”

imctv