HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Almanya’nın Hamburg kentinde yaptığı basın toplantısında, gerek yurt içinde gerek yurt dışında tüm Kürdistanlılar ve demokrasi güçlerini büyük bir seferberlik ruhuyla seçimlere hazırlanmalarını gerektiğini söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Avrupa turu devam ediyor. Kopenhagen, Berlin ve Leverkusen’de düzenlenen etkinliklerden sonra Hamburg’a gelen Demirtaş, yapılacak olan halk toplantısı öncesi saat 11.00’de Rothenbaumchaussee’de bulunan Elysee otelinde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Die Welt, Süddeutsche Zeitung, NDR, DPA gibi Alman basın kuruluşlarının yanı sıra DHA ve Hamburg’da Türkçe yayın yapan yerel basın temsilcileriyle bir saat boyunca sohbet eden Demirtaş, Türkiye ve Kürdistan’daki çatışma ortamını dindirmek için Almanya hükümetinin ve uluslararası güçlerinin sorumluluk alması gerektiğini belirtti. Türkiye’de Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmemesi halinde 90’lı yıllarda olduğu gibi yine Türkiye’den Avrupa’ya büyük bir mülteci akınının olabileceğini söyledi.

1 Kasım’da herhangi bir savaş kararı olmaksızın seçimleri kesinlikle yapılacağını belirten Demirtaş, yurtdışındaki seçmenlerin oylarının seçimin kaderini değiştirebileceğini söyledi. Türkiye’de Kürt halkına karşı yürütülen savaşın sadece bir ülkeyle sınırlı olmadığını belirten Demirtaş Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinden bu sorumluluğunun yerine getirmesi gerektiğini ifade etti. Son dönemde Suriye ve Irak üzerinden Avrupa ülkelerine başlatılan mülteci akınının AKP’nin bilinçli bir politikası olduğunu kaydeden Demirtaş, mülteci sorununun tüm insanlığın sorunu olduğunu söyledi.

550 yerli ve milli milletvekili söylemiyle tek bir tornadan çıkan ve Erdoğan’a biat eden bir anlayışın olduğunu ifade eden Demirtaş, HDP’nin tüm renkleri ve inançları kucaklayan tek yerli parti olduğunu ifade etti. Her inancın her rengin olduğu bir meclis istediklerini kaydeden Demirtaş, HDP olarak toplumu kucaklayıcı bir siyaset izlediklerini vurguladı. “Bir Kürt seçmeni kadar bir Türk de gönül rahatlığıyla oyunu HDP’ye verebilmelidir” diye konuşan Demirtaş, etnik kökeni Kürt’tür diyen birçok insanın büyük bir baskı altında olduğunu ifade etti.

İnsanlarımız katledildi, partimize karşı 400 fiziki saldırı olduğu ve tüm bunlar AKP hükümetinin bilgisi dahilinde olduğu diyen Demirtaş, tüm bunları yapanlardan hiç kimsenin soruşturmaya tabi tutulmadığı, bir tek kendisi hakkında soruşturma açıldığını söyledi. “Partimize karşı yapılan fiziki saldırıların Türkiye toplumunda tasvip edilmediğini biliyoruz” diyen Demirtaş, bu olaylardan sonra birçok insanın kendilerini arayarak üzüntülerini dile getirdiklerini belirtti.

Bir basın mensubunun ‘Erdoğan gerçekten sanıldığı gibi güçlü bir lider mi?’ sorusuna ise, Demirtaş bağlamadan korkan en küçük bir espriye bile tahammülü olmayan bir insanın asla güçlü olamayacağını kaydetti. İktidarını koruma telaşı içinde olan Erdoğan panik, çaresizlik ve korkuyla kendisine muhalif olan tüm insanlara saldırdığını belirten Demirtaş, yıllardır kendisini canlı bir televizyon programına davet etmelerine rağmen, bu cesareti gösteremediğini söyledi. Parti olarak boykot gibi bir tartışmalarının olmadığını Demirtaş, gerek yurt içinde gerek yurt dışında tüm Kürdistanlılar ve demokrasi güçlerinin büyük bir seferberlik ruhuyla seçimlere hazırlanmalarını gerektiğini belirterek basın toplantısını bitirdi.

Basın toplantısından sonra SPD Federal Meclisi Milletvekili Niels Annen ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştiren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, buradan da halk toplantısının yapılacağı DİMA spor merkezine gececek. HAMBURG - ANF