Diyarbakır Baro Başkanı Elçi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim sürecindeki duruşunu demokratik hukuk normlarının ihlali olarak değerlendirerek,”vatana ihanet” suçu niteliğinde görüldüğünü söyledi.

Diyarbakır Barosu, son günlerde Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik  saldırılar ve seçim güvenliği gündemine ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

Düzenlenen basın toplantısına Baro Başkanı Tahir Elçi, yönetim kurulu üyeleri ve baroya kayıtlı avukatlar katıldı.

Toplantıda konuşan Baro Başkanı Tahir Elçi, halk iradesinin özgürce uygulanması demokrasinin en karekteristik özelliği olduğunu belirterek, “Bu bakımdan seçimlerin adil, demokratik ve tam bir serbesti içerisinde yapılması, demokrasinin ve seçimlerin temel ve vazgeçilmez unsuru olan siyasi partilerin de herhangi bir baskı ve engelleme olmadan seçim faaliyetlerini yürütmeleri çok büyük bir önem arz etmektedir” dedi.

Elçi’nin konuşmasında satır başlar şöyle:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tutum ve çalışmaları anayasanın açık hükümlerini ihlal ettiği gibi seçim adaletini ortadan kaldırdı. Sayın Cumhurbaşkanı milletin birliğini temsil eden tarafsız kimliğini bir yana bırakmış, siyasi partiler arasında seçim rekabetinin başladığı bir dönemde meydanlara çıkarak doğrudan taraf olmaya başlamıştır.

” HDP’ye dönük saldırılar sistemli ve seçim faaliyetlerini engellemeyi amaçlıyor. Bu kadar yaygın ve sistemli saldırıların arkasında planlı bir güç odağı olduğu kuşkusu uyandırmaktadır.

“Cumhurbaşkanı’nın halen aktif olarak sürdürdüğü seçimlere yönelik çalışmalarını sonlandırması, anayasa hükümlerine göre hareket etmesi ve siyasi partiler arasında en azından seçim süreci boyunca ve şeklen de olsa tarafsız kalması gerekiyor.”

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Elçi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim sürecindeki duruşunu demokratik hukuk normlarının ihlali olarak değerlendirerek,”vatana ihanet” suçu niteliğinde görüldüğünü ifade etti.

Kaynak: DİHA