Akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışlar, özellikle düşük tüketim değerleri ve motorin fiyatlarının düşüklüğü nedeniyle dizel otomobilleri tercih eden sürücüleri üzdü. Dünyanın en pahalı benzininin satıldığı Türkiye'de dizelde art arda gelen zamlarla rekor kırdı. En fazla artış motorinde!

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Eylül ayı Tüketici Fiyatları Endeksi’ne (TÜFE) göre, yıllık enflasyon yüzde 7.88 olurken, bazı akaryakıt ürünlerindeki artış, enflasyonu bile geride bıraktı.

Enflasyon sepetinde yer alan akaryakıt ürünleri içerisinde son 1 yılda fiyatı en fazla artan ürün motorin oldu. Motorin litre fiyatı, bu dönemde yüzde 11.1 arttı ve TÜFE’nin yaklaşık 4 puan üzerinde gerçekleşti. Böylece Eylül 2012’de litresi 4.1 TL olan motorin, geçen ay itibariyle 4.5 TL’ye yükseldi. Litre fiyatındaki artışa bağlı olarak geçen yılın eylül ayında 50 lt motorin için 205 TL denirken, bu yılın aynı ayında miktar 225 TL’ye çıktı. Buna karşın benzinde fiyat değişimi daha farklı oldu. Söz konusu dönemde benzin fiyatlarındaki artış, enflasyon, motorin ve LPG fiyat artışlarının gerisinde kaldı. Benzin fiyatında son 1 yılda yaşanan artış yüzde 6.4 oldu.