Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; bugün, siyasete atılmadan önce 8 yıl ekonomi uzmanı olarak görev yaptığı merkezi Cidde'de bulunan İslam Kalkınma Bankası'nın Türkiye'deki ilk ofisinin açılışını yapacak
 
Milliyet gazetesinden Hasan Aydın'ın haberine göre Gül; bu yıl Mayıs ayında çıkan yasa ile Türkiye'de ofis açmasına olanak sağlanan ve 8 yıl uzman - memur olarak çalıştığı bankanın Türkiye'deki ofisinin açılışını Cumhurbaşkanı sıfatı ile yapacak. Yasa ile bankaya Türkiye'de, bir dizi farklı alanda dokunulmazlık sağlanmıştı.
GÜL'ÜN ÇALIŞTIĞI BANKA
 
Gül, siyasete atılmadan önce 1983 ile 1991 yılları arasında merkezi Cidde'de bulunan bu bankada ekonomi uzmanı olarak görev yapmıştı. Gül, daha sonra dönemin RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın daveti üzerine Türkiye'ye gelerek 1991 genel seçimlerinde aday olmuş ve Kayseri'den milletvekili seçilmişti. Ve böylece politik kariyerine ilk adımlarını atmıştı.
 
DOKUNULAMAYACAK !
 
Merkezi Cidde'de olan İKB ile ilgili yasa, geçen Mayıs ayında Meclis'ten geçmişti. Buna göre banka, İstanbul’da ülke ofisi açacak. Banka, İstanbul’un yanı sıra farklı illerde de ofisler kurabilecek. Ofis ile Ofis Başkanı’nın ikametgahı, Türkiye’nin neresinde olursa olsun, dokunulmazlık sahibi olacak. Asker ve polis, Ofis ile Ofis Başkanı’nın ikametgâhına giremeyecek. Cidde ile İstanbul arasında kurulacak iletişim dinlenemeyecek, müdahale edilemeyecek. Bu kapsama yazılar, telefon görüşmeleri, veri aktarımları, yayınlar, belgeler, planlar, şablonlar, taslaklar, slaytlar, filmler ve ses kayıtları da girecek. Banka, Türkiye'nin finans merkezi olma projesi çerçevesinde Türkiye'de ofis açıyor.
 
NEDEN DOKUNULAMIYOR !
 
Yasanın gerekçesinde; Türkiye’de halen Dünya Bankası, IMF, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Uluslararası Finans Kurumu ile Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve Kalkınma Bankası gibi İKB ile benzer nitelikte uluslararası kuruluşların ülke ofisleri bulunduğu belirtilerek, Asya Kalkınma Bankası ile de ülke ofisi anlaşması imzalandığı kaydedildi. 1974’te kurulan ve merkezi Cidde’de bulunan İKB’nin 56 üyesi buluduğu ifade edilmişti. Banka, üye ülkelerin ve Müslüman toplulukların ekonomik kalkınmasını destekliyor.
 
 
Milliyet