Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, televizyon kanallarında yayınlanan ''Millete Hizmet Yolunda'' konuşmasında, gündemdeki konuları değerlendirdi. 

Gerek kendisinin gerekse yol arkadaşlarının en çok kullandığı, en çok telaffuz ettiği, en fazla vurgu yaptığı kavramın 'millet' olduğunu belirten Erdoğan, ''Bizim için millet, şehitlerimizin mezar taşlarıdır. Bizim millet tarifimizi, şehitlerimizin mezar taşları yazmış, şehitlerimizin aziz kanları yapmıştır. Çanakkale Şehitliği'ne gidin, Sarıkamış Şehitliği'ne gidin, Sakarya, Dumlupınar Şehitliği'ne gidin, mezar taşlarını okuyun, orada bizim millet tarifimizi göreceksiniz'' dedi. 

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bizim millet ve milliyet tarifimiz, 76 milyonu bir gören, beraber gören, birbirine kardeş gören bir tariftir. Bu hususta, bu tarifte, bizim ile milletimiz arasında hiçbir anlaşmazlık asla söz konusu olamaz. Biz, ırkçılık anlamındaki milliyetçiliğe karşıyız. Biz, kavimcilik, kabilecilik anlamındaki ırkçılığa karşıyız. Biz, bir etnik kökeni diğerlerinden üstün gören, yani kibir, yani böbürlenme içeren, yani şeytanın izinden giden bir milliyetçilik anlayışına karşıyız. Bizim milliyetçilik anlayışımız kafatasçılık asla değildir. 

Yaşadığımız topraklar üzerinde, bütün tarihimiz boyunca, ırkçı, kafatasçı milliyetçilik anlayışı ayaklar altına alınmış, birlik, beraberlik, kardeşlik anlamındaki milliyetçilik ise hep el üstünde tutulmuştur. Tıpkı ecdadımız gibi, tıpkı tarihimiz gibi, tıpkı sizler gibi, bizler de ayrımcılık anlamındaki milliyetçiliği ayaklarımızın altına alıyor, kardeşlik, birlik ve beraberlik anlamındaki milliyetçiliği her daim yüceltiyoruz.'' 

Milliyetçilik anlayışlarının, asla slogan atmak, ayrımcılık yapmak, öfkeyi, nefreti, fitneyi, nifakı yüceltmek olmadığını belirten Erdoğan, ''Bizim milliyetçilik anlayışımız, millete hizmetkarlık yapmak, milleti ve ülkeyi yüceltmek, kardeşliği pekiştirmek, aydınlık yarınlar inşa etmektir'' dedi. 

IMF'ye olan borcumuzu kapatıyoruz 

Başbakan Erdoğan, ''14 Şubat'ta, Uluslararası Para Fonu'na yaptığımız yeni bir dilim ödemeyle borcumuzu 400 milyon dolara kadar düşürdük. İnşallah, Mayıs ayında yapacağımız son dilim ödemeyle artık IMF'ye borcumuz kalmıyor ve borcumuzu sıfırlıyoruz. 23,5 milyar dolar olarak aldığımız borç, o gün bitiyor ve böylece Mayıs ayında IMF'ye olan borcumuzu kapatıyoruz. IMF'ye borçlu bir ülke iken, şu anda IMF'ye borç veren bir ülke konumuna yükselme aşamasındayız. Müzakereler netleştiğinde, IMF'ye 5 milyar dolar borç verecek, böylece tarihi bir adımı da atmış olacağız" dedi. 

Petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerimizi kendi gemimiz ile yürüteceğiz 

Petrol arama faaliyetlerinde çok önemli bir boşluğu dolduracak, son derece modern cihazlarla donatılmış Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Arama Gemi'sinin törenle hizmete girdiğini anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Barbaros Hayreddin Paşa gemisi sayesinde, inşallah bundan sonra denizlerimizdeki petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerimizi kendi gemimizle yürüteceğiz. Barbaros Hayreddin Paşa gemimiz, ilk olarak Batı Karadeniz'de arama faaliyetleri yürütecek. Gemimiz, buradaki çalışmaların ardından, Gazimagosa Körfezi'ne gidecek ve orada arama faaliyetleri gerçekleştirecek. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı bünyesinde hizmet verecek bu gemiyle, derin denizlerimizdeki potansiyelimizi artık daha iyi değerlendirebileceğimize inanıyorum. 130 milyon dolarlık bir bedelle ülkemize kazandırdığımız bu geminin, enerji konusundaki hedeflerimize ulaşmamıza çok önemli katkı sağlayacağını ümit ediyorum.''