Dün sabaha karşı sağanak yağmur son sonrası aniden gelen selin Erzin İlçesi’nde Başlamış Mahallesi’ndeki Ilıcalar bölgesinde etkili olması ile uykudayken sulara kapılan 59 yaşındaki Osman Başaran, 46 yaşındaki Bayram Aydıngöli, eşi 42 yaşındaki Serap Aydıngöli ile 58 yaşındaki Zeki Duran’ın hayatını kaybettiği kesinleşti. Kayıp kişinin ise Osman Başaran’ın eşi Gülzübeyde Başaran olduğu açıklandı.

2 MEZAR KAZILDI BİRİ BOŞ KALDI

Sel sularına kapılarak hayatını kaybeden market sahibi Osman Başaran ile halen bulunamayan eşi Gülzübeyde Başaran için ailesi tarafından Başlamış Mahallesi Mezarlığı’nda yan yana 2 mezar kazıldı. Yakınları tarafından Erzin Devlet Hastanesi Morgu’ndan alınarak mezarlığa getirilen Osman Başaran’ın cenazesi, Hastane Başhekimi Ersin Mahmutluoğlu ile Hastane Müdürü Gökhan Örtlek’in de katıldığı cenaze namazının kılınmasının ardından gözyaşları içinde defnedildi. Gülzübeyde Başaran’ın cesedinin bulunması durumunda Osman Başaran’ın yanına defnedileceği belirtildi.

BİRİ DÖRTYOL’DA, DİĞERİ DÜZİÇİ’NDE DEFNEDİLDİ

Selde hayatını kaybeden Bayram Aydıngöli de Dörtyol İlçesi’nin Yeşilköy Mahallesi’ndeki Merkez Mezarlığı’nda defnedildi. Eşi Serap Aydıngöli ise, kardeşlerinin isteği üzerine memleketi Osmaniye’nin Düziçi İlçesi’ne bağlı Yarbaşı Beldesi’ne götürüldü. Aydıngöli, Karacaören Mahallesi’ndeki mezarlıkta göz yaşları arasında toprağa verildi.

HASAR TESPİT ÇALIŞMASI BAŞLADI

Öte yandan sel sularının çekilmesiyle birlikte ekipler ilçede yaraları sarmak için çalışmalar başlattı. Sel tehdidi altında olan pansiyon ve evlerdeki 291 kişi ekipler tarafından tahliye edildi. Birçok ev ve işyerlerinin sular altında kaldığı, köprülerin yıkıldığı ve otomobillerin sürüklenerek hurdaya döndüğü kentte Hatay Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi ekipleri hasar tespit çalışmalarına başladı. Cadde ve sokaklardaki otomobiller ve ağaçların kaldırılması için de çalışmalar devam ederken, iş makineleri de çöken yolların onarımını yapıyor

VALİLİK: ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Sel felaketi sonrası Hatay Valiliği arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bir açıklama yaptı. Valiliği internet sitesinden yapılan açıklamada 280 personelle yürütülen arama kurtarma çalışmalarında şu ana kadar 4 kişinin cesedine ulaşıldığı 1 kişinin de arandığı belirtilerek şöyle denildi: ’25 Eylül 2014 Perşembe günü geç saatlerde başlayan şiddetli yağış neticesinde oluşan sel, İlimiz Erzin İlçesi Başlamış Mahallesi’nde bulunan Ilıcalar bölgesindeki pansiyonların bulunduğu alanı etkileyerek 5 vatandaşımızın kaybına neden olmuştur. Halen kayıp olduğu değerlendirilen Gülzübeyde Başaran isimli vatandaşımızın bulunmasına yönelik arama-kurtarma çalışmaları sürdürülmektedir.Tahliye edilen vatandaşlarımızın yemek ve barınma ihtiyaçları, Kızılay, Erzin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Erzin Belediye Başkanlığı ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından karşılanmaktadır. Oluşan sel sonucunda ilk belirlemelere göre 15 araç zarar görmüştür. Arama-kurtarma ve altyapı onarım faaliyetleri; Erzin İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı, Adana AFAD Müdürlüğü, Hatay AFAD Müdürlüğü, Hatay 112 (UMKE), DSİ, TEDAŞ, Adana Emniyet Müdürlüğü Sualtı, Erzin Belediye Başkanlığı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan olmak üzere toplamda 280 personel ve 2 eskavator, 1 dozer, 2 kepçe, 1 greyder, 8 kamyon ile sürdürülmektedir. Konu ile ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır.

BELEDİYE: 250 PERSONELLE ÇALIŞIYORUZ

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise felaketin yaşandığı ilk andan itibaren belediye personelinin vatandaşın yanında olduğu belirtilerek şöyle denildi:’Hatay Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’na bağlı ekipler Dörtyol ve Erzin’de kurdukları yardım çadırlarında sel bölgesinde mağdur olan vatandaşlara çay, çorba ve yemek servisi yardımında bulunuyor. Bölgeye ilk müdahalede bulunan Hatay Büyükşehir Belediyesi, Hatay genelinde 250’ye yakın personel, 27 kepçe, 27 kamyon, 32 Pick-Up, itfaiye araçları ve kanal açma araçları ile görev yapıyor. Çalışan personelin yaklaşık 3’te biri Erzin ve Dörtyol’da afet yaşanan bölgede çalışmalarını sürdürüyor.

DSİ’NİN TAŞKIN ÖNLEME SETİ YIKIDI

Erzin İlçesi’nde sele neden olan sağanak yağış, Dörtyol İlçesi’nde de etkili oldu. Deliçay üzerine su taşkınlarını önlemek DSİ tarafından yapılan taşkın önleme setinin de yağış nedeniyle yükselen sulara dayanamayarak yıkıldığı belirtildi. Setin yıkılmasıyla aniden gelen sel, çay kenarındaki mesire yerlerinde büyük zarar verdi. Selle birlikte iş yeri sular altında kalan alabalık tesisi sahibi Kubilay Dokuz, tesisin tamamen kullanılamaz hale geldiğini söyledi.Dokuz, ’Dün gece saat 12.30’a kadar tesiste kaldım. Gece yağışın başlamasıyla birlikte 03.30 sıralarında tekrar tesise geldim. Saat 04.30 sıralarında Deliçay bir anda 7 metre kadar yükseliverdi. İlk önce yukarıdaki hidroelektrik santralinin barajının yıkılmış olabileceğini düşündüm. Gelen sel karşısında tesisimizdeki hiçbir şeyi kurtarabilme imkanımız kalmadı. Gelen sel ne varsa hepsini önüne katıp sürükledi. Tesis şu anda tamamen kullanılamaz halde’ diye konuştu.

Kaynak: DHA