Danimarka Göçmen İdaresi’nin verilerine göre geçtiğimiz yıl aile birleşimi yoluyla Danimarka’ya gelenlerin sayısında ciddi bir artış yaşandı ancak söz konusu artışın Türkiye kökenliler için geçerli olduğunu söylemek çok zor. Danimarka’da yaşayan çok sayıda Türkiye kökenli kişi eşlerini ve çocuklarını Danimarka’ya getirmekte büyük zorluklar yaşıyor. Onlardan biri  Türkiye’deki eşini Danimarka’ya getirebilmek için yaklaşık  7 yıldır hukuk mücadelesi veren Levent Değirmen.  

Eşiyle evlendikten sonra 2008 yılında ilk oturum başvurusunu yaptıklarını belirten Levent Değirmen, o günden bu yana gerçekleştirdiği bütün başvuruların reddedildiğini söylüyor.  Avukat tuttuğunu ve kendisinden istenen bütün kriterleri tek tek yerine getirdiğini belirten Değirmen buna rağmen yine de red cevabı aldığını ifade ediyor.

Tek arzum kızımın Danimarka’da dünyaya gelmesi

5 yaşında bir kızı olduğunu belirten Değirmen, ‘‘Kızım burada yuvaya gidiyordu ancak annesiyle birlikte Türkiye’ye dönmek zorunda kaldı. Yeni bir çocuk daha bekliyoruz. Tek arzum onun Danimarka’da dünyaya gelmesi.’’ diyor

Levent Değirmen’in şikayetçi olduğu bir diğer konu ise avukatlar.  Avukatların aile birleşimi ve benzer konularda insanlara yardım etme vaadinde bulunduğunu ancak neticede ciddi bir yardımda bulunmadıklarını savunan Değirmen, ‘‘Başta umut veriyorlar, alıyorlar paralarını ancak sonra cevap yine olumsuz oluyor.’’ diyor.

İstedikleri bütün kriterler var ama...

Aile birleşimi için Danimarka’da resmi olarak istenen bütün kriterlere sahip olduğunu belirten Değirmen, ‘‘ Çok süper bir işim var. Maaşım iyi, düşük falan değil. İstedikleri bütün kriterler var ama bir yönünü bulup sürekli red cevabı veriyorlar. Ne yapacağımı şaşırdım.’’ diyor.

Yaşadığı bütün olumsuzluklara rağmen Danimarka’ya olan sevgisinin devam ettiğini belirten Değirmen, ‘‘Burada kurulu bir düzenim var.’’ diyor.

 

danimarkahaber.dk