ABD’nin talebiyle FIFA’ya yolsuzluk operasyonu yapan İsviçre, FIFA Başkanı Sepp Blatter hakkında da soruşturma başlattı.

İsviçreli Başsavcı Michael Lauber tarafından yapılan açıklamada, FIFA Yönetim Kurulu toplantısından çıkan Blatter’in ifadesinin alındığı bilgisi verildi.

Başsavcı, önümüzdeki dönemde Blatter'in yerine FIFA'nın başına geçmesi beklenen UEFA Başkanı Michel Platini'nin de ‘tanık’ sıfatıyla dinlendiğini kaydetti. Açıklamada, FIFA Genel Merkezi'nin de arandığı ve Blatter'in ofisindeki bazı belgelere el konulduğu da belirtildi.

FIFA’ya yönelik son soruşturmanın odağında 12 Eylül 2005 tarihinde Karayip Futbol Birliği ile imzalanan anlaşma bulunuyor.  Başsavcılık, anlaşmanın FIFA'nın çıkarlarına aykırı olduğunu ve  anlaşmanın uygulanması sırasında Blatter'in ‘mutemetlik görevlerini’ ihlal ettiği görüşünde.

Başsavcılık, Sepp Blatter’in UEFA Başkanı Michael Platini’ye usüllere aykırı olarak 2 milyon İsviçre frangı ödeme yaptığından da şüpheleniyor.

FIFA etrafındaki yolsuzluk şüpheleri son bir yılda birliğin uluslararası alandaki itibarına ciddi zarar vermiş durumda. İlk olarak FIFA’nın 2018 ve 2022 dünya kupalarının oylaması sırasında bazı ülke delegelerine rüşvet verildiği ve bu sayede kupaların organizasyonlarının Rusya ve Katar’a verildiği ortaya çıkmıştı.

Geçtiğimiz hafta ise FIFA Genel Sekreteri Jérôme Valcke’nin görevden alınmasına yol açan yolsuzluk iddiaları  gündeme gelmişti. Brezilya’da düzenlenen 2014 Dünya Kupası’na dair The Guardian gazetesinde yer alan bir haberde, maç biletlerinin JB Sports Marketing adlı şirket aracılığıyla normalinden çok pahalıya satıldığı ortaya konmuştu.

Jérôme Valcke’nin söz konusu şirketle anlaştığı iddia edilirken, ABD’de bir mahkeme FIFA üyesi 9 kişi ile 5 işadamı hakkında soruşturma açmıştı. CENEVRE - ANF