Cumartesi günü Finlandiyalı Yle kanalına konuşan Katainen, 'Benim şahsi kanaatim Finlandiya'nın NATO'ya ait olduğudur. Finlandiya'nın pozisyonunu güçlendirecektir. Ama ben azınlıktayım' dedi.


Finlandiya Başbakanı Ukrayna'daki durumun ülkesi için akut bir güvenlik riski oluşturmadığını dile getirdi, ancak Rusya'nın kendi sınırları dışında yaşayan vatandaşlarını korumaya hazır olduğunu söylediğine de işaret etti.



NATO üyeliği konusu Finlandiya'da daha önce de tartışmaya açılmıştı. 1994-2000 yılları arasında başbakanlık yapan ve Kosova'daki barış sürecine katkıları sebebiyle 2008 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Martti Ahtisaari de Finlandiya'nın NATO'ya katılması gerektiğini savunuyordu.


Ukrayna krizinin üzerine açıklamalarda bulunan Ahtisaari, 'Bir gün bu kararı verebileceğimizi ve İsveç ile ortak bir karar alınacağını umuyorum. İsveç'in de katılma kararı almaması için bir neden göremiyorum' dedi.


Ancak Finlandiya Dışişleri Bakanı Ekki Tuomioja, Finlandiya'nın NATO üyeliğine ihtiyaç duymadığını, zaten Avrupa Birliği üyesi ve NATO ortağı olduğunu söyledi. Tuomioja, 'NATO Finlandiya'nın güvenliğine ek bir katkıda bulunmayacaktır. Bu bir çözüm değil, kendi başına daha fazla sorun olur' dedi.


Katainen, AB kurumlarında göreve hazır olduğunu söyleyerek bu yaz başbakanlıktan istifa edeceğini açıklaması sebebiyle görüşlerini diğer meslektaşlarından daha açıkça ifade edebiliyor. Katainen liderliğindeki merkez sağ Ulusal Koalisyon partisi geleneksel olarak NATO üyeliğini desteklerken Tuomioja'nın mensup olduğu Sosyal Demokrat Parti, ittifak üyeliğine karşı çıkıyor.



Muhalefetteki Merkez Parti'nin lideri Juha Sipila ise NATO konusunu konuşmak için doğru zaman olmadığını, bu konunun kriz dönemlerinde tartışılmaması gerektiğini söyledi.



Sipila, 'Benim NATO için pozisyonum Merkez Parti'ninki ile aynıdır. Finlandiya hiçbir askeri ittifaka ait değildir, ancak bu seçeneği muhafaza etmek istiyoruz. Eğer üyelik gündeme gelirse konunun ülke çapında referanduma götürülmesi gerekir' dedi.