Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze’ye düzenlenen son savaşta tüm dünyanın gözleri önünde bir dizi savaş suçu işlendiğini kaydederek, ’Filistin halkı adına şunu söylemek isterim ki: Unutmayacağız, affetmeyeceğiz ve savaş suçlularının cezasız kalmasına müsaade etmeyeceğiz’ dedi.

Abbas, BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri’nde yaptığı konuşmada, BM Genel Kurulu’nun bu yılı Uluslararası Filistin Halkı ile Dayanışma yılı olarak kabul ettiğini ancak İsrail’in bu yılı Filistin halkına karşı yeni bir soykırıma dönüştürmeyi tercih ettiğini söyledi.

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği son saldırıların açtığı derin yaralara değinen Abbas, ’Gazze’ye düzenlenen bu son savaş tüm dünyanın gözleri önünde işlenen bir dizi savaş suçudur’ dedi.

Bazılarının bunu İsrail’in kendini savunma hakkı gibi gösterdiğine dikkat çeken Abbas, ’İsrail’in kendini savunma hakkı var diyenler halkımızdan verilen binlerce kurbana değer vermiyor. Filistin halkının canı da aynı diğer insanlarınki gibi kıymetlidir. Bunu hatırlatmak isterim. Filistin halkı adına şunu söylemek isterim ki: Unutmayacağız, affetmeyeceğiz ve savaş suçlularının cezasız kalmasına müsaade etmeyeceğiz’ diye konuştu.

Çektikleri acı ve kızgınlığın kendilerini insani değerlerden vazgeçmeye götürmeyeceğini dile getiren Abbas, herşeye rağmen uluslararası hukuk ve insancıl hukuka uymaya devam edeceklerini söyledi.

Dünya genelinde İsrail’in katliamlarını ve mütecaviz tutumunu kınayan ve kendileriyle dayanışma gösteren herkese şükranlarını sunan Abbas, bu seslerin Gazze halkının yalnız olmadığını gösterdiğini kaydetti.

Abbas, ABD’nin inisiyatifiyle başlatılan son müzakerelere iyi niyetle yaklaştıklarını da anlatarak, İsrail’in barış şansını sabote etme fırsatını yine kaçırmadığını ifade etti.

’İşgal bitsin’

Abbas, İsrail’in işgalci güç olarak yıllardır Filistin ulusal otoritesini kasıtlı olarak zayıflatmak için uğraştığını ve Filistin’de kurumsal bir otoritenin oluşmasını engellediğini de vurgulayarak, ’Bu işgalin sonlandırılması zamanı gelmiştir. Filistin, kendi halkının özgürlüğünün İsrail’in güvenliğine rehin verilmesini reddeder’ diye konuştu. 

Korunmaya ve güvenliğe ihtiyacı olan tarafın Filistin halkı olduğunu vurgulayan Abbas, ’İsrail’e hukukun üstünde bir devletmiş gibi davranılması ve işlediği suçlar nedeniyle hesap sorulmaması bölgemizde aşırılık, nefret ve terörün yeşermesine zemin hazırlamaktadır’ dedi. 

Gazze’deki kuşatmanın trajik sonuçlarına da değinen Abbas, ’Gazze şeridi 2 milyon civarında Filistinli için dünyanın en büyük hapishanesine dönüştü. Mısır’ın öncülük ettiği ateşkese bağlılığımızı teyit ediyoruz ancak her 2-3 yılda bir yeniden savaş ve yeniden inşa döngüsünden kurtulmak için sorunun köklerinin çözülmesi ve bağımsız Filistin’in başarılması gerekiyor’ diye konuştu.

Konuşmasını Filistinli şair Mahmud Derviş’in ’Biz tedavi edilemez bir hastalık olan ümit derdine yakalandık. Eğer şans verilirse yaşamayı seviyoruz’ mısraları ile bitiren Abbas’ın konuşması uzun süre alkışlandı.

Muhabir: Mustafa Keleş

Kaynak: AA