Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Demokratik Toplum Kongresi’nden (DTK) oluşan heyet dört sivilin hayatını kaybettiği Şırnak Beytüşşebap ilçesini giderek yerinde incelemelerde bulundu.

Heyette, Batman Milletvekili Saadet Becerekli, Diyarbakır milletvekilleri Altan Tan ve İmam Taşçıer ile Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan’ın yanı sıra MYK ve PM üyeleri ile DTK ve DBP yetkilileri yer aldı.

Rapor hazırlanacak

Heyet, ilçe merkezi ve havan topuyla vurulan evin bulunduğu Setkar (Hisarkapı) köyünü ziyaret etti, yıkılan ve yakılan evleri ziyaret eden heyet yaşamını yitiren ailelere de taziye ziyaretinde bulundu.

Heyet, incelemede bulunduktan sonra yaşananlara ilişkin rapor hazırlayacaklarını belirtti.

‘Bombalar rastgele kullanıldı’

Heyetin Setkar köyü ziyareti esnasında konuşan HDP Hakkâri Milletvekili Nihat Akdoğan, devletin sivil alanları bombaladığını ifade etti.

Çatışma alanından 15 kilometre uzak alanların askerler tarafından havanla dövüldüğünü belirten Akdoğan, bu bombaların rastgele kullanıldığını, evinin önünde çay içenlerin, atılan havanlardan dolayı hayatını kaybettiğini söyledi:

“Havan atıldığında burada onlarca çocuk oyun oynuyordu. Havan atan kişiler bunu bilmiyorlar mıydı? Burada hedeflenen çok büyük bir katliamdır.

“Her gün çatışma olmaksızın sivil yurttaşların yaşadığı alanlara havan topu atılıyor. AKP’nin din ticareti yapıyor. Evdeki Kuran’lar paramparça olmuş durumda.

“Bu katliamları İsrail bile yapmadı. Bu köyde katliam yapan zihniyet ambulans şoförünün de hayatını elinden aldı ve sonra inkâr etmeye kalkışıyorlar.”

‘Birden fazla havan atıldı’

Yaşamını yitiren 3 kişinin komşusu olan Salih Temel de, köye birden fazla havanın atıldığını belirterek, havanların çok sayıda eve zarar verdiğini ifade etti.

Yaralıları hastaneye götürdükleri esnada da köylerinin bombalandığını aktaran Temel, “Biz zor bela yaralıları bir araç ile hastaneye götürmeye çalıştık. Beytüşşebap girişinde polislerin bizi taramasından çekindiğimiz için geri dönmek zorunda kaldık. Yaralılarımızı Uludere’ye doğru yolla çıkardık” dedi.

Heyet köylülerden ve kent merkezinde bulunanlardan bilgi aldıktan sonra kentten ayrıldı.

Ne olmuştu?

Şırnak Beytüşşebap’ta iki askerin hayatını kaybettiği çatışmanın ardından ilçede dört sivil hayatını kaybetmişti.

 

İMC