1- Başta kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Milletvekili adaylık fikri nasıl oluştu ve aday olmak için HDP'yi tercih etmenizdeki en temel nedenler nelerdir? Konya'da aday olmanızın özel bir nedeni var mı?

1986 Karacadağ Kasabasında Doğdum İlk Öğretimi bitirdikten sonra 2000 Yılında Cihanbeyli ilçesine bağlı Annemin köyü olan Gölyazı kasabasına taşındık 3 yıl burada kaldıktan sonra 2003 yılında Antalyaya gitmeye karar verdim malum köy yerinde arazin,hayvanların olmadığı sürece geçimini sağlamak zordur turizm sektöründe organizasyon departmanlarında bir çok otelde ve firmada görev aldım 10 yıllık bir çalışmadan sonra konyaya köyüme dönmeye karar aldım kendi organizasyon firmamı kurdum düğün,nişan vb etkinliklerde kamera fotoğraf ekipmanlarımla halkıma hizmet açısından böyle bir işe koyuldum severek yaptığım ve her zaman yapmak istediğim bir iş sektörüydü şu an Açık öğretimden okumaya devam ediyorum.. Evli Azad,Yare adlarında bir erkek,kız çocuğum var dünyanın en tatlı meyveleridir benim için…

Aday olma fikrim;Türkiye’nin tarihi bir eşikte olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz,bu eşik hep birlikte gerçekleştirdiğimiz mücadele doğrultusunda şekillenecek.Ben en genç adaylardan biriyim ,bu sürece gençlerin kayıtsız kalmasının ‘’geleçeğe kayıtsız kalmak’’ olduğunu düşündüğüm için aday oldum.Konya dışarıdan ne kadar tek düze bir şehir olarak algılansada,çok büyük çoğrafyaya yayılmış kozmopolik bir şehir.HDP den aday olmamın en temel nedeni bu kozmopolitik yapının tamamına hitap eden tek oluşum olması.Konya’dan aday olmak gibi özel bir talebim olmadı fakat yerel seçimlerde yaşadığımız tecrübeden dolayı Konya’da daha faydalı olaçağımı düşündüğüm için buradan başvuruda bulundum ve genel merkezimizin takdiride bu şekilde oldu.

2- HDP'nin barajı aşması Türkiye demokrasisi ve Kürt sorunun çözümü için ne ifade ediyor; aksi durumda HDP'nin baraj altında kalması ve AKP'nin güçlenmesi, Türkiye'yi nasıl bir gelecek bekliyor olacak?

HDP’nin barajı aşması sadece Türkiye’nin değil Ortadoğu’nun tamamının demokratikleşimesini doğrudan etkileyecek ve bu doğrultuda tüm dünyadaki o antipatiyi sempatiye dönüştürecektir. HDP’nin barajı aşmasının Kürt sorununun çözümü üzerinde etkisi için çok yakın bir dostumun ‘’HDP bir tek Kürt halkı için mücadele eden değil,Kürt halkı için mücadele eden TEK PARTİ’’ söylemini dile getirmek isterim.Dolayısı ile HDP’nin baraj altında kalması Kürt halkının yeniden yok sayılması,AKP’nin güçlenmesi ise sadece Kürt halkının değil cumhuriyet tarihinden bu yana yok sayılan bütün halklarının zülümlere,asimilasyona ve karanlığa gömülmesinin kesinleşmesi demektir.Demokratikleşmeyi beklerken dikta rejimine mahkum olmaktır.

3- HDP, tüm partiler içerisinde en çok kadın aday gösterdiği, hata tüm partilerin toplamı kadar kadın aday gösterdiği bir parti, partinizin kadın özgürlük çizgisine bu denli önem vermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

HDP eşitliklerin,EŞİTLERİN partisidir.Partim gibi bende toplumdaki herkesin eşit temsiliyet hakkına sahip olduğu inaçındayım.Bu yüzdende HDP erkekler kadar kadınlarada temsil hakkını öngürüyor,hatta kadınların daha fazla temsil edilmesi konusunda da önemli çalışmalara öncülük ediyor.Kadının yok sayıldığı,zulmedildiği,katledildiği bu çoğrafyada adaylık sürecinde de gördüğümüz gibi reel olarak Kadına sahip olduğu gerçek değeri vermeye çalışan tek parti HDP’dir.

4- Türkiye'deki bir çok sol-sosyalist parti, örgüt ve sivil toplum kuruluşu HDP ile ya ittifak yaptı ya da HDP'ye destek vereceklerini beyan etti. Bu denli geniş katılımlı bir yelpazeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Daha önce CHP'ye oy veren seçmenin partinize ne oranda yöneleceğini düşünüyorsunuz?

Bu oluşum için uzun zamandır çalışmalar yürütülüyordu,fakat insanlara bunları anlatacak imkanlarımız oluşmadığı için bu süre biraz uzadı.Halka tek tek dokunmadan kendimizi ifade etme şansımız olmadı,çünkü Türkiye’de iktidarlar dışındaki partilerin tamamı sadece karalamalarla gündeme geldi.İnsanlar bizleri göremedikleri için muhalif olarak tek sığınacakları yer CHP’di.Fakat bu dokunuşların etkisi sonuç verdi ve artık sol-sosyalist partiler, örgüt ve STK’lar gerçek temsiliyet yerlerinin HDP olduğu gerçeğini gördüler.Türkiye genelinde ciddi olarak bir yönelim söz konusu.Konya adayı olarak değerlendirmem gerekirse inanılmaz derecede olumlu tepkiler ve yönelimler söz konusu.

5- Türkiye nüfusunu, azımsanmayacak bir oranda, Alevi vatandaşlarımızın oluşturduğunu biliyoruz, Alevi örgütlerinin büyük bir kesimi de partinize destek vereceklerini ilan etti. Patinizin Alevi kesimine yönelik ne gibi bir politikası var ve seçim sürecinde Alevi yurttaşlarımıza yönelik nasıl bir propaganda yürüteceksiniz?

Seçim bildirgemizde de yer aldığı gibi ‘’ Başta cemevleri olmak üzere, Aleviler'in bütün ibadet mekanları "ibadethane" olarak tanınacak. Kapatılmış dergah ve benzeri ibadet mekanlarının önündeki engeller kaldırılacak, bu konuda yerel yönetimlere inisiyatif tanınacak.’’ Alevi nufüsunun Konya’da en yoğun olduğu bölge Ereğlidir ilçesidir.Bu ilçedeki seçim büromuz şuan faal halde ve burada birçok etkinliği programımız çerçevesinde el aldık.Ayrıca Konya’da birçok Alevi kanaat önderiyle bir araya geldik,bizden beklentilerini dile getirdiler.

 

6- Türkiye'de HDP dışında örgütlenen bir çok Kürt partisi ve örgütü var, bu kesimlere yönelik çağrınız nedir?

Konuşmamızın en başındada dile getirdiğim gibi Türkiye ve Ortadoğu çoğrafyası tarihi bir eşikten geçiyor.Bu eşik geçildiğinde birçok şey şekillenmiş olacak,o yüzden herkesin duracağı yeri iyi seçmesi gerekiyor.Bu kesimlere yönelik çağrım çok net; bu süreçte EŞİTLİLERİN,EŞİTLERİN partisi hdp’nin yanında net bir duruş sergilemeleri gerekiyor ki dünyamızı tertemiz bir gelecek için birlikte şekillendirebilelim.

7- Başta Mardin, Urfa ve Diyarbakır olmak üzere Kürdistan'ın bir çok yerinde Arap, Asuri, Türk, Çerkez, Ermeni ve diğer bir çok etnik ve dine mensup halklar; bin yıllardır Kürtlerle iç içe yaşamaktadır. Bu kesimlerin partiniz çatısı altında toplanması için nasıl bir yol ve yöntem izleyeceksiniz?

HDP zaten bütün etnik halklar ve bir çok dine mensup halkların son derece şeffaf şekilde temsil edildiği bir parti olduğunu adaylık sürecindede gösterdi ve aday belirleme süreci o kadar samimi olarak gerçekleştiki bu kesimler partimiz çatısı altında toplanmakta hiçbir tereddütte bulunmadılar.Bu tabiki adaylık süreciyle bitecek bir şey değil her zaman her yerde dile getirdiğimiz

gibi çoğrafyamızın bütün halklarının ve bütün dinlerinin eşit temsileti için hepimiz elimizden geleni son zerresine kadar yapacağız.Biz bütün renkler için varız.

8-Emek hareketi, aydın, sanatçı ve yazar camiasında da partinize yönelik geniş bir sempati var, bu yelpazenin daha da genişlemesi için nasıl bir yol izleyeceksiniz?

Emek hareketi bu çoğrafyanın en çok sömürülmüş,yıpratılmış ve haklarının tamamının işverenler ve iktidarlar tarafından yok sayılmış,muhalefetler tarafından savunulamamış kesimidir.Artık Emek hareketi kendisini HDP içerisinde doğrudan temsil edecek,bu süreç ilerledikçe Emek platformlarının kendi hareklerine ve partimize olan katkısı giderek büyüyecektir.Aydın,sanatçı ve yazar üçlemesi…. Bu üçleme tüm dünyada topluma yön veren, yönetimleri şekillendiren kesimlerdir.Fakat Türkiye’de iktidarların sansürleri ile Aydınlarımız,sanatçılarımız ve yazarlarımız şekillendiriliyor.Bizim en temel gayemiz özgürlük,bu kesimin özgürleşmesi için mücadele edeceğiz.Bu ülkenin Aydınları,Sanatçıları ve Yazarları özgürleşmediği sürece haklımız asla özgürleşmeyecek.

9- AKP iktidarı dönemlerinde Kürdistan ve Türkiye'de ciddi katliamlar ve diktatörlükler diyebileceğimiz (Roboski, Gezi, Soma, İç Güvenlik Paketi) gibi gerçeklikler yaşandı. Bu gerçeklikler üzerinden nasıl bir teşhir propagandası sürdürmeyi düşünüyorsunuz?

HDP’nin baraj altında kalması demek artık Türkiye çoğrafyasında AKP iktidarının daha önce illegal olarak yürüttüğü diktatörlüğün,artık resmi rejim halimene gelmesidir. Roboski,Gezi,Soma ve iç güvenlik paketi gibi realitelerin yaşandığı süreçte duruşumuzu net olarak sergiledik.Bundan sonrada bu illegal diktatörlükle sonuna kadar mücadele edeceğiz.Barajı aştığımız zaman hazılanacak anayasaya çoğrafyanın bütün renklerinin dahil edilmesi için mücadele edeceğiz, ki bu bütün renkler anayasal olarak temsiliyet hakkına sahip olduklarında bu teşhir kendiliğinden gerçekleşecek.O yüzden HDP’nin barajı geçmesi hepimiz için tarihi bir sorumluluktur.

Saygılar

GÜNAY SAĞIR