ANKARA - ANF

Bülent Arınç’ın HDP Amed milletvekili Nursel Aydoğan’a yönelik "Hanım efendi sus. Bir kadın olarak sus" sözlerine CHP ve HDP kadın milletvekilleri düzenledikleri basın toplantısıyla tepki gösterdi. Kadınlar Arınç'ı özür dilemeye davet etti. 

Geçici Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Meclis’teki Genel Kurulu'nda HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan'a yönelik "Hanımefendi sus. Bir kadın olarak sus." sözlerine CHP ve HDP kadın milletvekilleri Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek tepki gösterdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, "CHP olarak cinsiyetçi, ayrımcı, aşağılayıcı kadın haklarını ihlal eden bu sözleri şiddetle kınıyoruz. Parlamento çatısı altında böyle bir söz söylenmesi kabul edilemez. Kendisini özür dilemeye davet ediyoruz" dedi. 

CHP'li vekillerin ardından ise Arınç'ın sözlerine HDP'li kadın milletvekilleri de basın toplantısı düzenleyerek tepki gösterdi. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, dünyanın her yerinde savaş kararlarını erkeklerin aldığını ama barışın savunucularının kadınlar olduğunu kaydetti. Buldan, "Sayın Arınç, bu cinsiyetçi yaklaşımı bir kenara bırakmak durumdadır. Başta HDP'li kadınlar olmak üzere tüm kadınlardan özür dilemesini istiyoruz. Ataerkilin koca çınarı Arınç, kadınların konumunu hazmedemeyen bir görüntü vermiştir. Bu ikazı kadınlara yapıyor ama erkeklere yapamıyor" dedi.

Meclis Başkanvekili Şafak Pavey'in Arınç'ı kadınlardan özür dilemek için kürsüye çağırmama tutumunu da eleştiren ve kınayan Buldan'ın Arınç başta olmak üzere AKP'lilerin kadınlar konusunda eğitimden geçmesi gerektiğini belirterek, istemeleri halinde bu eğitimi kendilerinin verebileceğini kaydetti. Buldan'ın ardından konuşan HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan ise, 32 HDP'li kadın olarak Meclis’te yer aldıklarını ifade etti. Arınç'ı yeni tanımadıklarını ve daha öncede kadınlara yönelik hakaretlerini hatırlatan Aydoğan, "Bu aslında bir zihniyetin, AKP zihniyetinin kadına bakışının dışa vurumudur" dedi.