Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Türkiye’nin Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) destek vermesi ve IŞİD üyeleri için bir hastanenin açılması hakkında soru önergeleri verdi.

Aydoğan, Urfa’nın Suruç ilçesinde yaşayan köylülerin basına yansıyan demeçlerine göre 15 Eylül 2014 tarihinden bu yana ağır silahlar ile Rojava bölgesindeki Kobani kantonuna saldıran IŞİD’in, saldırıdan bir gün önce binlerce üyesinin otobüslerle sınıra getirildiği ve askerlerin gözetiminde Rojava’ya geçirildiği yönündeki beyanları hatırlattı.

HDP’li Nursel Aydoğan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na şu soruları yöneltti:

*IŞID’in rehin aldığı 49 sivilin serbest bırakılması ile IŞİD tarafından 15 Eylül 2014 tarihinden itibaren Rojava’nın Kobani Kantonuna yönelik gerçekleşen saldırının aynı zamana denk gelmesi bir tesadüf müdür?

*14 Eylül 2014 tarihinde Akçakale’den Suriye tarafına IŞİD’lilerin geçişi ile Kobani kantonuna yönelik yoğun saldırıların aynı zamanda denk gelmesi bakanlığınızca bir tesadüf müdür?

*Bakanlığınızca son 1 ay içerisinde Suriye’ye geçiş yaptığını tespit ettiğiniz IŞİD’li sayısı nedir?

*Bakanlık olarak söz konusu iddialar ilişkin bir bilginiz bulunmakta mıdır? Bulunmamakta ise işbu soru önergesini bir ihbar olarak değerlendirecek misiniz? Değerlendirmeyecekseniz bu durumun gerekçesi nedir?