"Yeni yaşam" şiarıyla 2015 genel seçimlerine hazırlanan HDP'de aday adaylığı başvuruları sona ererken, partiye Türkiye'nin dört bir tarafından 1400'ün üzerinde yurttaş başvuruda bulundu.


Son dönemlerde toplumun tüm değişik kesimlerinin ilgi odağı haline gelen Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) "Yeni yaşam" şiarıyla 2015 genel seçimlerine dönük hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. HDP aday adaylığı başvurularının sona ermesi ile birlikte, partide aday belirleme çalışmaları da başladı. Çalışmalar kapsamında HDP, PM ve MYK'sı sık sık toplanırken, aday adayı başvuruları ardından adayların belirlenmesi için çalışma yöntemleri üzerine tartışmalar da devam ediyor. HDP'ye bin 400'ün üzerinde aday adayı başvurusu yapılırken, başvuranların 300 kadın aday adaylarından oluşuyor. Fermuar sistemiyle en az 275 kadın aday gösterecek olan HDP başvuran kadınların yanı sıra kontenjanlar ve davet edilen kadın şahsiyetlerle birlikte en az 500-600 kadınlık bir aday adayı havuzu oluşturmayı ve adaylarını bunun içinde belirlemeyi hedefliyor. Ayrıca Kadın adaylarının başvuruları, davet edilmeleri, belirlenmeleri gibi tüm işlemleri de HDP Merkezi Kadın Komisyonu tarafından yürütülüyor.

Kadın ve erkek adayların dağılımı, riskli sayılacak kentlere göre de dengeli bir şekilde yapılacak. Parti tüzüğünde düzenlenen karar alma mekanizmalarında kadınlar lehine en az eşit temsilin esas alınacağı hükmü kapsamında kadın adayların seçilebilecek bölgelere dağılımına da dikkat edilecek. Ayrıca yine tüzükte düzenlenen genç ve engellilerin temsili kapsamında da aday listesinde önem verileceği belirtiliyor. Ayrıca diğer partilerde, parti üst düzey çalışanları milletvekilliğinin garantilenmesi amacıyla kazanma ihtimali kuvvetli olan illere verilirken, HDP'de adaylar arasında böyle bir fark gözetilmiyor, zira HDP Eş Genel Başkanı Alp Altınörs HDP için "riskli" sayılabilecek bir ilden, Samsun'dan aday oldu.

Türkiye'nin her yerinden başvurular yapıldı

HDP'ye aday adaylığı için en yoğun başvuruların yapıldığı kentlerin başında İstanbul geliyor. İstanbul'dan 177, Diyarbakır'dan 122, Urfa'dan 93, Van'dan 92, Mardin'den ise 74 kişi başvuruda bulunuldu. Öte yandan, Afyon, Aksaray, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Giresun, Kayseri, Ordu, Rize, Samsun, Sinop ve Tokat gibi Karadeniz ve iç Anadolu bölgesinde bulunan illerden de adaylık için çok sayıda yurttaş başvuruda bulundu. 81 ilde 550 aday gösterecek olan HDP, yüzde 15'lik bir hedef belirleyerek, hedeflerine ulaşmak amacıyla hummalı bir çalışma başlattı.

Farklı kültür ve inanç grupları bir arada

Türkiye'nin hemen her ilinden farklı kültür ve inanç gruplarından başvuru alan HDP'de İslami camiada tanınan ve sevilen isimler ile Alevi toplumunun önde gelen isimleri de yer alıyor. Öte yandan Arap, Süryani, Ermeni, Alevi, Roman, LGBTİ kesimlerden insanların adaylık için başvurduğu HDP'de kamuoyunun yakından tanıdığı çok sayıda isim de yer alıyor. Ayrıca başvuran isimlerin yanı sıra, Alevi, Ermeni, Asuri, Ezidi, Caferi gibi toplumsal kesimlerin örgütlü olanlarına da kontenjan tanınacağı öğrenildi.

HDP'ye başvuran isimlerden bazıları şöyle:

AKP kurucularından Dengir Mir M. Fırat, İslami kesimden Yazar Hüda Kaya, Akademisyenler Mithat Sancar, Fatma Gök, Beyza Üstün, Kadri Yıldırım, Roboski katliamında yaşamını yitiren 34 yurttaşın yakınlarından Ferhat Encü, Alevi toplumunun önde gelen isimlerinden Kemal Bülbül, sanatçılar Pınar Aydınlar ile sosyalist hareketin önde gelen isimlerinden Eşber Yağmurdereli.

Milletvekili aday adaylarını belirleme sürecinin ardından HDP, DTK, HDK ve DBP'nin eş başkanlarının da içerisinde yer aldığı 15 kişilik Merkezi Seçim Komisyo'nu adayların belirlenmesi sürecini başlatacak.