HPG tarafından yakınları alıkonulan aileler önceki gün İHD Genel Merkezi'nde açıklama yaparak, "çifte bayram yaşayalım" diyerek, yakınlarının serbest bırakılmasını talep etmişti. 28 Temmuz'da Amed-Bingöl yolunda HPG gerillaları tarafından alıkonulan polis Sedat Yabalak'ın eşi Burcu Yabalak açıklama ardından DİHA'ya konuştu. Yabalak, 4 yıldır polislik yapan eşinin Sosyal Bilimler Öğretmenliği bölümünden mezun olduğunu ancak atanamayınca polis olduğunu belirterek, "atanamayan öğretmenler kurbanı" dedi. Memleketleri Erzurum'dan görev yerleri Urfa'ya dönerken araçlarının durdurulduğunu ve eşinin polis olduğu anlaşılınca alıkonulduğunu anlatan Yabalak, 2 aydır eşinin dönmesini beklediğini söyledi.

"En azından yaşadığını biliyorum" diyen Yabalak, "Eşimin Türk bayrağına sarılı tabutunu görmek istemiyorum. Bayrak tabutlara layık değil" diyerek, yaşadıkları acının görülmesini istedi. İçinde bulunduğu durumu, "Düşmanım bile yaşamasın. Allah kimseye yaşatarak öğretmesin" sözleriyle anlatan Yabalak ekledi: "Kim mutlu savaştan? Güneydoğu'da o kadar şey oluyor, kim mutlu? İnsanlar evlerinde, yuvalarında şimdi bayram hazırlığı yapması gerekirken duvardaki kurşun izlerini kapatmaya çalışıyorlar. Ben herkes için çok üzülüyorum, herkesi çok iyi anlıyorum. Cumhurbaşkanı olsun, Başbakan olsun ya da herhangi bir insan sadece bir an benimle bu acıyı yaşasın o zaman yer yerinden oynar."

 

Gözyaşının rengi olmaz

Medyayı da eleştirerek, "Ben unutuldum. 2 saniye verdiler geçtiler" diyen Yabalak, şöyle devam etti: "Güneydoğu'da anneler eylem yaptı. Önlerine tabut geldi. Biri Türk bayrağına sarılı biri kendi bayraklarına. İkisi de ağlıyor. İkisinin gözünden akan yaşın biri kırmızı, biri siyah mı? Aynı. O ağlıyor, ben de ağlıyorum. Çünkü o da ben de anneyim, eşim. O kadar kadın kocasız, evlat babasız kaldı ki lütfen iki saniye yayınlayıp unutulmayalım."

 

Barış olsun istiyorum

Artık savaşın son bulmasını istediğini belirten Yabalak, "Ben Sedat geldi diye mutlu olmayacağım ki. Ben barışın olmasını istiyorum, tek istediğim o. Eşimin gelmesi de değil. Eşim gelmesin, eğer barış gelmeyecekse. Benim gözüm yine arkada kalacak. Eşimin, polislerin, askerlerin gelmesi değil savaşın bitmesi gerekiyor. Gözyaşı dökmekle hiçbir şey çözülmüyor" dedi. 

 

Kan dinsin artık

Alınokulan er Sedat Sorgun'un yengesi Elvan Çoban ise şu mesajı verdi: "Bitsin artık. Bu soruna nasıl bir çözüm bulacaklarsa bulsunlar. Biz korkuyla yaşamak istemiyoruz. Şehit oldu demek kolay ama şehitliğin ne olduğu yaşayacaksın ki bilesin. Ben Sedat'ı şehit olarak gelmesini istemiyorum. Oradaki analar da ağlamasın. Biz barış istiyoruz, özgürlük istiyoruz. Kan dinsin artık."

 

DENİZ NAZLIM/SEMRA TURAN/DİHA/ANKARA