Haymana 16'ncı Hıdrellez Şenlikleri'nde bir araya gelen binler HDP'ye desteklerini bildirdi. HDP Ankara Milletvekili Adayı Sırrı Süreyya Önder, 7 Haziran'da savaş çığırtkanlığı yapan ve İŞİD zihniyetinin çılgına döneceğini söylerken, Amed Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak de, dört elle seçim barajına sarılanları Amed'te baraj altında, İç Anadolu'da ise başlarına barajları yıkacaklarını vurguladı.

İç Anadolu'da yaşayan halklardan oluşan binlerce kişi, HDP'ye şimdiden onay verdi. Ankara'nın Haymana İlçesinde geleneksel olarak her yıl kutlanan Hıdrellez Şenlikleri'nin 16'ıncısı, bu yıl binlerce kişinin katılımıyla HDP seçim mitingi havasında kutlandı. Seçim öncesine denk gelen bu yılki kutlamalarda HDP'nin "Bizler Meclis'e" sloganı halk tarafından coşkuyla sahiplenildi. Sabah saatlerinden itibaren Ankara ve çevre ilçelerle birlikte, Kırşehir, Konya, Çorum çevre illerden gelen yüzlerce yurttaş şenliğin düzenlendiği Haymana Özköyler Sebilibağlar'a (Şawlu) araçları ile geldi.

ALAN HALKLARIN RENK CÜMÜŞÜNE DÖNDÜ

Kutlamanın yapıldığı alanda şenliğe katılan yurttaşlar, çalınan parçalar ve atılan sloganlar eşliğinde halaylar çekerken, erkekler giydikleri Kürdistan yazılı formalar, kadınlar ise başlarına bağladıkları "Kesk, sor û zer" renklerle dikkat çekti. Yüzlerce kişinin katıldığı halaylarda ise kadınlar başı çekti. Sahnenin bulunduğu alanın belli yerlerine ve sahnenin üzerinde PKK'nin kurucularının da aralarında bulunduğu posterler asılırken, "2015 yılı önderliğin özgürlük yılı olacak" yazılı büyük bir PKK Lideri Abdullah Öcalan posteri ve "Büyük insanlığa evet" yazılı pankartlar asıldı. Şenlik alanında, Kobanê direnişine sahip çıkmak ve yardımlaşmak için de yardım standı kuruldu. Gençler de, başlattıkları "Xwedî derkeve" kampanyasına destek için stant kurdu.

HALKLAR HDP'YE EVET DEDİ

Büyük bir ilginin olduğu Hıdırellez Şenliği'ne, HDP İstanbul Milletvekili ve Ankara 1'nci Bölge Milletvekili Adayı Sırrı Süreyya Önder, Konya 1'nci Bölge Milletvekili Adayı Prof. Dr. Battal Odabaşı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gülten Kışanak, HDP Ankara İl eş başkanları Semra Demir ve Lokman Ergün'ün, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ile binlerce yurttaş katıldı. Yurttaşlar, şenliğe katılan milletvekili adayları ve HDP yöneticilerine ise yoğun sevgi gösterisinde bulundu.

Şenlikte ilk söz alan Orta Anadolu Kürtleri Kültür ve Dayanışma Sözcüsü İsmail Süslü, konuşmasında kültürel kimliklerine yüzyıllardır sahip çıkan ve şenliğe yoğun katılım gösteren halka teşekkür etti. Ardından konuşan Ankara İl Eş Başkanı Lokman Ergün ise, Hıdırellez Şenliği'nin İç Anadolu Kürtleri için taşıdığı öneme dikkat çekti.

'SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI YAPANLAR ÇILGINA DÖNECEK'

Şenliğe katılan HDP Ankara Milletvekili Adayı Sırrı Süreya Önder ise, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın İç Anadolu halkına selamlarını ileterek konuşmasına başlarken, Öcalan'ın selamını alan halk büyük bir coşku yaşadı. Yüz yıllar önce sürgün edilen halklar için 7 Haziran seçimlerinin büyük bir önem arz ettiğini söyleyen Önder, "Bu seçimler zincirleri kırma günüdür. Bu zincirleri bağlayanların suratına çarpacağız. Hatırlayın Ankara'ya yakın beldelerde çok değil bir iki belediye aldık diye, bütün hükümet telaşa kapıldı. Kalktılar dediler, 'Bir yanda Ermenistan sınırına öbür yanda başkentin göbeğine dayandılar' dediler. Devlet adamları bunları bir savaş sebebi gibi gösterdiler. Görevliler de boş durmayarak durumdan vazife çıkardılar. KCK operasyonları ile 11 bin arkadaşımız tutuklandı" diye konuştu.

Gelinen noktanın önemine dikkat çeken Önder, "7 Haziran'da öyle bir şey yapacağız ki gık çıkaracak halleri kalmayacaklar. 8 Haziran sabahı bu kadar Kürt, sosyalist nasıl başkente geldi diyecekler. Bunu siz yapacaksınız. Haymana'da, çalışmalarımızın bu kadar güçlü olduğu her yerde can bulacak" dedi.

DİYARBAKIR'DA BARAJ ALTINDA KALACAKLAR, İÇ ANADOLU'DA BARAJ BAŞLARINA YIKILACAK

Konuşmasında, özgürlük savaşçılarına, ezilen haklara, 18 Mayıs'ta Diyarbakır Cezaevi'nde işkencede katledilen İbrahim Kaypakkaya'ya selam gönderen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak'ın "7 Haziran'da sandıklar açıldığında Öcalan'a oylarımızla, zaferimizle selam göndereceğiz" sözlerine alanda bulunan binler "Bijî Serok Apo" sloganıyla cevap verdi. İç Anadolu'da yaşayan Kürtlerin yıllardır asimilasyona, inkara, tekçiliğe karşı direndiğini belirten Kışanak, "Bu topraklara sürgün geldiniz. Türk halkı ile barış içinde yaşamak için kendinizden taviz verdiniz. Ama kültürünüzden, dilinizden, yaşamınızdan taviz vermediniz. Bu 300 yıllık direnişinizin meyvesini 7 Haziran'da alacağız" ifadelerini kullandı. Kışanak, seçim barajına dört elle sarılanların, 8 Haziran'da Diyarbakır'da baraj altında kalacaklarını ifade ederek, İç Anadolu'da ise barajın başlarına yıkılacağını vurguladı.

'İÇ ANADOLU" ÊDÎ BES E" DEMELİ'

7 Haziran seçimlerinin tarihi bir seçim olduğunu belirten Kışanak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu seçim bize dayatılan inkara dur deme seçimidir. Êdi bes e deme seçimidir. Onun için İç Anadolu'da yaşayan tüm halkımız bu bilinçle seçime gitmeli. Buraya gelen binlerce halkımız kararını vermiş, tereddüt eden, kararsız kalan herkesin oyuna da ihtiyacımız var. Onları da ikna edeceğinize inanıyorum."
Yapılan konuşmalar ardından şenlik, Hozan Dino, Xêro Ebbas, Serbilind Kanat, Xecê Herdem, Yusuf Stranbêj, Koma Zelal ve yerel sanatçıların sahne alması ile son buldu.

ANKARA/ANF-HACİ GÜNEŞ