Bilişim hukuku alanında çalışan Ankara Barosu avukatlarından Sabire Meltem Banko, yeni internet düzenlemesi ve sosyal medya ağlara getirilen tedbir amaçlı erişim engellerine ilişkin, "Kısıtlamalarla değil özgürlüklerle bir noktaya gelebiliriz ancak ifade özgürlüğü, başka insanların yaşam haklarını elinden almamalı" dedi. 

Banko, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Cihannüma Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezince düzenlenen "İnternet ve Hukuk" konulu konferansta, İnternet kullanımında, 35 milyon kullanıcıyla dünyada 18. sırada yer alan Türkiye'nin, en popüler sosyal medya platformu olan Facebook kullanımında ise küresel çapta 6. Avrupa'da ise ilk sırada yer aldığını belirtti. 

Banko, Türkiye'nin bu potansiyeliyle birer ticari şirket olan sosyal medya platformlarına önemli paralar kazandırdığına işaret ederek, bu şirketlerle yaşanan hukuksal sorunlardan ayrı olarak Türkiye'nin öncelikle devlet tarafından verilecek teşviklerle kendi şirketlerini yaratması gerektiğine inandığını söyledi. 

Türkiye'nin, internet ve sosyal medya kullanımındaki ağırlığı dikkate alındığında bu alanda küresel ölçekte söz sahibi olması gerektiğini ifade eden Banko, "Dünyadaki internet politikalarında, yapılan yasaların uluslararası düzeyde işlevselliğinde çok önemli rol oynayabiliriz" dedi. 

- "Türk hukuk sistemi hiçe sayılamaz" 

Banko, hukuk ihlali içerdiği iddia edilen paylaşımlar nedeniyle bazı sosyal medya platformlarına getirilen tedbir amaçlı erişim engellerine de değinerek, şunları kaydetti:

"Bir tweet ile insanın hayatı karartılabiliyor. Karalama amaçlı açılan bir web sitesiyle mağdur olan insanların evlenemediklerini, iş sahibi olamadıklarının örneklerini görüyoruz. Kısıtlamalarla değil özgürlüklerle bir noktaya gelebiliriz ancak ifade özgürlüğü, başka insanların yaşam haklarını elinden almamalı. Bunun önüne geçmeliyiz. 

Türkiye’de bazı istenmeyen içerikler, Twitter vasıtasıyla milyonlarca kullanıcıyla paylaşıldı. Türkiye taleplerini Twitter'a iletti ancak bunlara cevap alamadı. Ülkemizde bu gibi mağduriyetler çözüm kazanmıyor. Twitter'ın uluslararası hukuk zihniyetiyle konuya yaklaşması gerekiyor. Biz başvuru yaptığımızda, 'Amerikan hukukuna göre suç teşkil etmiyor, size cevap verirsek kendi anayasamıza aykırılık etmiş oluruz' diye cevap geliyor. Bu durumda vatandaşımız mağdur oluyor. Twitter, Türk hukuk sistemini hiçe sayamaz. Amerika'da Twitter için yasa çıkarıldı. Herhangi bir suç oluştuğu zaman Twitter'dan bilgileri isteyip alıyorlar ve suçluları derhal yakalıyorlar. Youtube da uluslararası güvenliğimizi ihlal ettiğinden engellendi. Aynı şey Amerika’nın başına gelse Amerika belki de Youtube’un komple hizmetini durdururdu." 

- "İnternet nükleer silahtan daha tehlikeli" 

Son 20 yılda dünyadaki savaşların yüzde 95’inin iç savaş olarak yaşandığını, bu savaşlarda da en büyük silahın sosyal medya ve internet olarak öne çıktığını savunan Banko, "İnternetin nükleer silahtan daha etkili olduğunu düşünüyorum. Nükleer silahın nereden geldiği bellidir ancak internet üzerinden gelen saldırıların sizi nereden vurduğu hiç belli değildir. Gezi parkı olaylarında atılan tweetlerin birçoğunun yurt dışından manipülatif olarak atıldığını görmekteyiz" diye konuştu.

Banko, internet üzerinden örgütlenerek suça yönelik fiillerde bulunulmasıyla ilgili yasal boşluk bulunduğunu ileri sürerek, bu konuda düzenlemeye ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi. 

Kaynak: Haber Kaynağı