ABD işgalinin bittiği Aralık 2011'den bu yana ilk sandık sınavını dün şiddetin gölgesinde veren Irak'ta seçimlere katılım oranının yüzde 60 olduğu açıklandı. Milletvekili genel seçimlerinde en yüksek katılım ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde gerçekleşti. 328 sandalyeli meclise girebilmek için 37 koalisyon ve 71 siyasi grubun oluşturduğu 107 listeden 9 bin aday yarışmıştı.

 

Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği’ne bağlı Seçim İdaresi Başkanı Mikdad eş-Şerifi, kayıtlı 20 milyon 232 bin 499 seçmenden 12 milyon 191 bininin oy kullandığını açıkladı. 2010’daki seçimlere katılım oranının yüzde 62.4 olduğunu anımsatan Şerifi, “Bu oldukça büyük bir oran. Komiserlik, oy sayım ve sıralama işlemleri ile sonuçların ilan edilmesinin şeffaflık içinde yapılması konusunda çok istekli” dedi.

 

DUHOK YÜZDE 77 İLE 'ZİRVEDE'



Milletvekili genel seçimlerinde en yüksek katılım ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde gerçekleşti. Yüksek Seçim Kurulu’nun açıklamasına göre yüzde 77 ile Duhok seçime katılımın en yüksek olduğu il oldu. Erbil ve Süleymaniye’de katılım yüzde 74 olarak gerçekleşti.


Kürt nüfusunun yoğun olduğu Kerkük’te de seçime katılım yüzde 70 oldu. Sünnilerin seçimi boykot ettiği Musul’da daha çok Kürtlerin, sandık başına giderek oy kullandığı belirtildi.

 

KDP GÜCÜNÜ ARTIRDI, KYB TOPARLANDI



Şimdiye kadar açılan sandıklar ve kesin olmayan sonuçlara göre Mesut Barzani’nin Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), yüzde 43 ile kendi bölgesinde en yüksek oyu alan parti oldu. Kürt bölgesinde 21 Eylül 2013’teki parlamento seçimlerinde başarısız bir sonuç alarak Goran’ın gerisine düşen Celal Talabani’nin KYB’si, yüzde 23 ile en çok oy alan ikinci parti oldu. Noşirvan Mustafa’nın lideri olduğu Goran yüzde 22, İslam Birliği Partisi (Yekgirtu) yüzde 7, İslami Toplum Partisi (Komela) yüzde 6 oy aldı.