Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından rehin alınan 49 Türkiye vatandaşı 101 gün sonra bu sabah serbest kaldı.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, rehinelerin serbest bırakılmasıyla ilgili sabah erken saatlerde yaptığı açıklamada “Bu gece sabaha karşı vatandaşlarımızı aldık ve ülkemize getirdik. Sabaha karşı saat yarım sularında temaslarımız yoğunlaştı ve sabah 05.00’de de ülkemize geldiler. Gece boyu yakından takip ettik gelişmeleri, biraz önce Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik. Bu mutlu olay hepimizi güzel bir sabaha hazırladı” dedi.

Davutoğlu, Urfa sınırından giriş yapan Musul Başkonsolosu ve çalışanlarının kent merkezine götürülerek sağlık kontrolünden geçirileceğini ifade etti.

Azerbaycan’daki temaslarını yarıda keserek sabah Urfa’ya gelen Başbakan Davutoğlu, GAP Havaalanı’nda, serbest bırakılan Musul Başkonsolosluğu çalışanları ve aileleri ile bir süre görüştü. Görüşmede, Başbakan Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da hazır bulundu.

Davutoğlu, ”Dediğim gibi son ailelerden görüştüğüm arkadaşlarınıza mümkün olduğu kadar ulaşın, bir bayram daha yapacağız inşallah dedim. Allah sizi bir daha ailelerinizden ayırmasın. Hep beraber Ankara’ya geçelim” dedi.

Davutoğlu, daha sonra serbest bırakılan 49 kişi ile birlikte özel uçak ‘Tur’ ile Ankara’ya hareket etti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Musul Başkonsolosluğumuz personelinin bugün (20 Eylül) saat 10:00’da Ankara Esenboğa Havaalanı Büyük Şeref Salonu’na gelmeleri öngörülmektedir” dendi.

Erdoğan: Başarılı bir operasyonla kurtarılmıştır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da rehinelerle ilgili yaptığı yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Irak’ta bir süredir alıkonulan Musul Başkonsolosumuz, ailesi ve Başkonsolosluğumuzda bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, yapılan başarılı bir operasyonla kurtarılmıştır.

“Milli İstihbarat Teşkilatımız, alıkonulma hadisesinin başlamasından bugüne kadar meseleyi çok hassas şekilde sabırla, özveriyle takip etmiş, nihayetinde başarılı bir kurtarma operasyonu yapmıştır.

“Önceden planlanmış, tüm detayları hesap edilmiş, tam bir gizlilik içinde bugün gece boyu devam ederek, sabaha karşı başarıyla tamamlanan bu operasyondan dolayı, Sayın Başbakan ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum.

“Operasyonun son derece başarılı biçimde yürütülmüş, vatandaşlarımızın Türkiye’ye intikal ettirilmiş olması, Büyük Türkiye’nin ulaştığı seviyeleri göstermesi bakımından da son derece önemlidir ve değerlidir.”

IŞİD 10 Haziran Irak’ın Musul kentini ele geçirdikten sonra 11 Haziran günü Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nu ele geçirerek Musul Başkonsolosu ile beraberindeki 48 kişiyi rehin almıştı.